Tehetségpont - Bíborvég

Tartalomhoz ugrás

Tehetségpont

Tehetség-ösztöndíjas tanulónk 2017-2018.

 
Intézményünk tanulója, Juszt Viktória a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által meghirdetett „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt keretében ösztöndíjban részesült.

Az elnyert összegből a tanulónak egy kiváló minőségű prím citerát és a hozzá szükséges hangolót vásároltuk meg.

Az új hangszer lehetőséget ad a további hangszeres fejlődésre és az önálló tanulásra.

 
Az pályázat benyújtásában segítő pedagógus: Kozma Erzsébet
Ismét siker a hagyományőrző kézműves pályázaton 2017

A hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot hirdetett a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal.

A pályamunkák természetes anyagokból készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek. Iskolánk hagyományőrző tehetséggondozó műhelye közös és egyéni alkotásokkal is nevezett a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra gyöngy és vessző kategóriában.

A Szekszárdi Szüreti Napok keretében a dél-dunántúli régió – Somogy – Tolna – Baranya – zsűri által válogatott anyagából rendezett kiállítást a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, amelyen a mi iskolánk alkotásai is szerepeltek. Mindkét kategóriában 3-3 jutott tovább az országos kiállításra, köztük Szabó Fanni 8. osztályos tanuló babaszobája is. A tehetséggondozó műhely vezetői: Szabó Ernőné és Vaszlavek Ildikó.

A hagyományőrző kézműves tehetséggondozó műhely eredményei 2015

Iskolánk hagyományőrző kézműves tehetséggondozó műhelyének diákjai alkotásaikkal részt vettek a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton, fonható szálas anyagok és népi ékszer kategóriában.

A beküldött pályamunkákat a Debreceni Művelődési Központ és a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ kiállításán mutatták be, és itt került sor a szakmai értékelésre is.  A képeken a megmérettetésre beküldött alkotások és az elismerő oklevelek láthatók. A tehetséggondozó műhely vezetői Szabó Ernőné és Vaszlavek Ildikó.
Ismét Akkreditált Kiváló Tehetségpont lett a decsi Bíborvég Általános Iskola

Iskolánkban mindig is hangsúlyt fektetettünk a tehetséggondozásra. Tantestületünkben 2008-as évben megfogalmazódott az együttes igény, hogy a tehetséggondozás eddigi tevékenységeit átgondolva kidolgozzuk a tehetséggondozás rendszerét.

Feladatunknak tekintjük, hogy érdeklődő diákjaink kapjanak hatékony segítséget tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához, és minél teljesebb és minél személyesebb információhoz jussanak a különböző tehetséggondozó lehetőségekről.  Ezért 2009-ben iskolánk minden pedagógusa elvégezte az Iskolai tehetséggondozás akkreditált 30 órás tanfolyamot, s azóta is több, szintén 30 órás képzést teljesítettünk e területen. Folyamatosan kapcsolatot tartunk más tehetségpontokkal, és minden pályázati lehetőséget kihasználunk tehetséggondozó tevékenységünk tárgyi feltételeinek megteremtéséhez.

Intézményünk 2009 óta Tehetségpont, 2012 óta Akkreditált Kiváló Tehetségpont. Tehetséggondozó munkánk jellegzetességei, melyek lehetőséget nyújtanak tehetséges tanulóink fejlődéséhez, teret adnak tehetségük megmutatkozásának. A működő tehetséget azonosító és fejlesztő programok alapján az idén tavasszal indítottuk el a működésükre vonatkozó akkreditációt. Feladatunk volt a kidolgozott programok felülvizsgálata, a megvalósított programok és eredmények számbavétele, és az adatbázisban még nem szereplő új programok, tevékenységek, eredmények bemutatása, rögzítése.

A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) bizottsága megerősítette, hogy „az Önök Tehetségpontja szakmailag hiteles és kompetens tagja a Tehetségpontok egyre bővülő családjának, valamint működésével továbbra is aktív részese hálózatuknak.”

2015. szeptember 12-én, a MOM Kulturális Központban a „Tehetség szabadon” konferencia keretében került sor az idei Tehetségpont akkreditációs oklevelek ünnepélyes átadására. A most újabb 3 évre az Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést, oklevelet dr. Balogh László a MATEHETSZ elnöke adta át, ami munkánk nagy elismerése.

Ez a decsi pedagógusok közös eredménye, köszönet érte mindenkinek!

Tehetséggondozó munkánk jellegzetességei, melyek lehetőséget nyújtanak tehetséges tanulóink fejlődéséhez, teret adnak tehetségük megmutatkozásának:

- Diákvállalkozások
- A matematikai gondolkodás fejlesztése logikai és stratégiai-táblás játékokkal
- A néphagyomány-ápoló, művészeti, kézműves tevékenység sokfélesége

Bergerné Ifju Erzsébet
     
Iskolánk 2009 tavasza óta regisztrált Tehetségpont.

Az intézményünkben működő tehetséget azonosító és fejlesztő programok  alapján 2012 tavaszán indítottuk el a működésükre vonatkozó  akkreditációt.

A gondosan összeállított és előkészített dokumentumok alapján az  alábbi kettő tehetségterületet minősítették kiválóra a szakemberek:  diákvállalkozás és stratégiai játék.

– Iskolánkban alsó és felső tagozaton is működik diákvállalkozás. Az  egy évtizedes múltra visszatekintő alsós diákvállalkozás megléte óta  különböző kategóriák díjait hozza a JAM (Junior Achievement  Magyarország) Diákvállalkozások Országos Karácsonyi és Húsvéti  Vásáráról.

– Játéktanítás, -tanulás az alsó tagozaton az Elmetorna-oktatás,  felső tagozaton az „Ész-böngész” kisműhely keretében zajlik, de több  rendezvény formájában átszövi az iskola szabadidős tevékenységeit is.

Kiválóra minősített akkreditált tehetségpontként lehetősége nyílik intézményünknek

  • a tehetséges gyermekek sz
  • geinek, készségeinek  kibontakoztatását elősegítő pályázatokon való szélesebb körű  részvételre,
  • a pedagógus továbbképzéseken való aktívabb részvételre,
  • az ország tehetségpontjaival való tapasztalatcserére, kapcsolattartásra a különböző területeken,
  • bekapcsolódni a Tehetséghidak kialakításának országos programjába.
A tehetség hónapja a Bíborvég Általános Iskolában 2015.

Ez kezdeményezés a tehetséghálózat tagjainak együttműködését kívánta erősíteni, így olyan pályázatokat díjaztak, akik több közreműködő Tehetségponttal együtt valósították meg programjaikat. Iskolánk a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium meghívására vett részt a programban.

Az alkotónapon a kézműves szakkör tagjai a hagyományos sárközi gyöngyfűzés mellett megmutathatták újszerű ötleteiket és a gyöngyszövéssel készített sárközi motívumokat is Szabó Ernőné és Vaszlavek Ildikó pedagógusok segítségével.

A bonyhádi Tehetségnapon részt vett a felsős diákvállalkozás néhány tagja: Kara Bianka, Papp Barnabás, akik saját termékeiket vitték: kosárfonás, gyöngyfűzés. Vezetőjük: Szabó Ernőné. Kozma Erzsébet tanító pedig két tehetséges tanuló: Juszt Viktória és Szabó Fanni citerajátékával aratott nagy sikert.

Diákvállalkozások Országos Karácsonyi Vására 2015/16

Budapesten ismét a KÖKI Terminál adott otthont a Diákvállalkozások Országos Karácsonyi Vásárának és Versenyének a Junior Achievement Magyarország Alapítvány szervezésében. Iskolánk alsó tagozatos diákvállalkozása is részt vett a vásáron, a 12 tagú céget most 5 fő képviselte. A gyerekek spatulából és fagyöngyökből karkötőket, gyöngyökből fenyődíszeket és ablakdíszeket készítettek a vásárra.

A szakmai zsűritől a LEGJOBB ELADÓ címet nyerte el a decsi csapat: Both Dávid, Kalányos Balázs, Németh Réka Angyalka, Sárközi Szabolcs, Zsiga Levente, hiszen nagyon talpraesetten, lelkesen adták el a maguk készítette portékát.


Budapesten jártunk az alsó tagozatos diákvállalkozókkal, a DECS ALSÓ tagjaival. A Diákvállalkozások Országos Karácsonyi Vásárán és Versenyén vettünk részt, melynek a KÖKI Terminál adott helyet. A vásáron általános iskolás és középiskolás diákvállalkozások kínálták termékeiket és szolgáltatásaikat a KÖKI Terminálba betérőknek és az üzletemberekből álló szakmai zsűrinek. A decsi kisiskolások textilből fenyőfákat varrtak, gyöngyből pedig fenyődíszeket és karkötőket fűztek a vásárra, ezeket a termékeket kínálták a vásárlátogatóknak. Munkájukat lelkesen és udvariasan végezték, a „Legjobb eladó” kategória díját érdemelték ki a zsűritől.

A diákvállalkozás tagjai a 2014/2015-ös tanévben: Birtalan Eszter, Both Dávid, Juhász Zétény, Kalányos Balázs, Nagy Kiara Virág, Németh Réka Angyalka, Péter Balázs, Pusztai Vilmos, Rigó Adrienn, Sárközi Szabolcs, Zsiga Levente.Utcai zenélés

Tolna megyei Tehetséghónaphoz csatlakozó helyi rendezvény: Utcai zenélés 2014. április 4.

A programot a Faluház előtti térre hirdettük meg az előzetesen elkészített plakátokon. A rövid kis műsorban iskolánk tehetséges tanulói léptek fel énekléssel és zenéléssel.

A hangosítást az egyik diák édesapja oldotta meg.

Köszönjük!

A szereplők – Szép Evelin (ének), Szabó Fanni és Szabó Györgyi harmonika, 6 fős citera együttes – nagy sikert arattak az érdeklődők körében.


Megyei Tehetségnap – Bonyhád

„A  rendezvényre szép számmal jelentkeztek  megyénk általános és középiskolái a  különféle tehetségterületen  kiemelkedő produkciót nyújtó diákjaikkal.
A  programhoz csatlakozott  tehetségpontok diákjainak bemutatkozása minden érdeklődőt  meggyőzhetett  arról, hogy mennyi tehetséges fiatal és őket felkészítő pedagógus   gazdagítja szűkebb pátriánkat.”
  (Tolna Megyei Tehetségsegítő Tanács titkára)Szép Evelin

A decsi  Bíborvég Általános Iskola 8.  osztályos tanulója. Tehetségterülete az ének-zene.  2013 áprilisától a  „Polgár Alapítvány az Esélyekért” svájci-magyar  ösztöndíjalap  ösztöndíjasa. Heti két  alkalommal jár a szekszárdi Liszt Ferenc  zeneiskolába szolfézs - és  gitároktatásra. Osztálya diák-önkormányzati   képviselőnek választotta.

Kedves, barátságos tanuló, szívesen vállal  plusz  feladatokat.  Evelin rendszeresen szerepel az iskolai és községi   ünnepélyeken, valamint civil egyesületek és a roma önkormányzat  kulturális  rendezvényein (ének, versmondás).
2014-ben  jelentkezett a TV2 „Az ének iskolája” második évfolyamába. A  meghallgatások  során bejutott a legjobb 36 jelentkező közé.

Az  általános iskola elvégzése után a szekszárdi I. Béla Gimnázium Arany János  Kollégiumi Programjában szeretne tovább tanulni.

Diákvállalkozás

A decsi Bíborvég  Általános Iskola  felsős diákvállalkozó csoportja a szegedi Junior Achievement   Magyarország Oktatási és Vállalkozásszervezési Alapítvány keretében  végzi  munkáját. A diákok a vállalkozás működtetése során megtanulják,  hogyan kell a  vállalkozást működtetni, részt vesznek fontos döntések  meghozatalában és az  üzleti terv kidolgozásában. Munkájukért bért,  jutalékot kapnak az eladott  termékek után.

Termékeiket  főleg természetes anyagokból készítik, a népi  kismesterségek technikájával  vesszőből, gyöngyből, csuhéból, textilből.  Így az értékteremtés mellett a  hagyományőrzés is jellemzi munkájukat.

A  felsős diákvállalkozó szakkör 12 éve  működik Szabó Ernőné vezetésével.
Diákvállalkozások Országos Tavaszi Vására

A gyerekeknek általában a fogyasztó szerepének gyakorlására van módjuk, termékeket vásárolnak, szolgáltatásokat vesznek igénybe. A diákvállalkozás projekt arra ad lehetőséget, hogy a fogyasztó szerepe mellett a dolgozó szerepét is kipróbálhatják a tanulók, ezzel megkezdik felkészülésüket a dolgozó piaci magatartására.

Amíg a diákvállalkozók eljutnak a siker alapjául szolgáló ötlettől az értékesítésig, sokféle tevékenységet végeznek, ezek során felhasználják a különböző tantárgyak során, valamint egyéb forrásokból szerzett ismereteiket, tapasztalataikat, illetve újabbakat szereznek, melyek általában több tantárgyat érintenek. A siker feltétele a csoporton belüli együttműködés, amelyben az egyénnek fontos szerepe van. A vásár a diákvállalkozás projekt része.

A Diákvállalkozások Országos Tavaszi Vására és Versenye Budapesten a Lurdy Házban került megrendezésre a JAM szervezésében 2014. április 11-én, melyen a DECS ALSÓ diákvállalkozás is részt vett.

A vásár megkezdése előtt a decsi diákoknak fél órájuk volt standjuk berendezésére, feldíszítésére, termékeik elrendezésére. A gyerekek dekorgumiból és madártollból ceruzadíszeket, hűtőmágneseket, gyöngyből karkötőket, papírból könyvjelzőket, filcből ablakdíszeket gyártottak erre az alkalomra. A vásár 10 órakor nyitott.

A diákvállalkozás tagjai megszervezték munkájukat. Néhány tanuló a Lurdy Ház látogatói közül igyekezett minél többet standjukhoz invitálni. A többiek a standnál dolgoztak szorgalmasan. Udvariasan bemutatták termékeiket az érdeklődőknek, a vásárlókat kedvesen kiszolgálták, nyugtát adtak minden vevőnek, a pénzt pontosan számolva kezelték. Reklámozás, vásárlásösztönzés mellett értékesítették termékeiket számukra ismeretlen felnőtteknek, gyerekeknek is. Sok terméket adtak el. A közös munka során előforduló problémákat közösen, sikeresen oldották meg. A vásárlók általában megdicsérték őket.

A diákvállalkozások vására mindig egyben verseny is. A vásár folyamán a zsűritagok minden standot felkerestek, érdeklődtek, vásároltak a gyerekek termékeiből, kérdéseket tettek fel a tanulóknak vállalkozásuk működéséről. A szakmai zsűri tagja Nyomárkay András (ActControll – ügyvezető igazgató), Balogh Ildikó (Biztosítási, Oktatási Intézet; kuratóriumi elnök) és Dankó András (Monsanto – pénzügyi vezető) volt.
A vásár 15 órakor ért véget, ekkor adták át a zsűritagok a verseny különböző kategóriáinak díjait. A DECS ALSÓ diákvállalkozás a „Legjobb eladó” kategória díját érdemelte ki.

A sikeres diákvállalkozás tagjai a 2013/2014-es tanévben: Juszt Viktória, Oláh Anita, Szabó Fanni, Racskai István, Pusztai László, Szabó Györgyi, Nagy Kiara Virág, Juhász Zétény, Zsiga Levente, Both Dávid, Kalányos Balázs, Rigó Adrienn.
„Múltunkban a jövőnk” hon- és népismereti vetélkedő

4. alkalommal rendezte meg a decsi Bíborvég Általános Iskola a „Múltunkban a jövőnk” hon- és népismereti vetélkedőt. A vetélkedő témája évente változik, először a népviselet, másodszor a népi konyha, népi táplálkozás volt. A múlt évben a népi mesterségekről esett szó, most pedig az állattartás, pásztorélet volt a vezetőfonal.

A vetélkedő lényege nem a néprajzi lexikális tudás számonkérése, hanem a négyfős csapatoknak gondolkodtató, alkotásra és előzetes kutakodásra buzdító feladatokat kell megoldaniuk. (Most pl. pásztorokról és/vagy állataikról történetek, dalok gyűjtése, saját készítésű pásztorbot bemutatása).

Különböző kreatív feladatok, rejtvények színesítették a vetélkedőt, sőt most a kísérők számára is fogalmaztak meg tréfás feladatot a szervezők. A pásztor ötpróba gyakorlati jellegű feladatai „komoly” próba elé állították a versenyzőket: hullámpapírból készült birkák összegyűjtése kampósbottal, bőrfonat készítése, ostorpattintás, billogkészítés levegőn száradó gyurmából, patkódobálás.

A vetélkedőn részt vettek Báta, Bölcske, Decs, Dunaszekcső, Gyönk, Őcsény, és a szekszárdi Gyakorló Iskola diákjai.

A verseny szünetében Sándor Adrián, az iskola volt tanítványa, volt Bartinás táncos pásztortáncokat és dalokat mutatott be az összegyűlteknek.

Dr. Balázs Kovács Sándor, a zsüri elnöke ismét megköszönte a szervezőknek a színes, sokrétű munkát, s azt, hogy a ránk hagyományozott örökséget nemcsak őrizni, hanem az utánunk következő nemzedékek számára átadni is tudni kell.

Köszönet a tantestület tagjainak, az iskola dolgozóinak az összefogásért, a közös munkáért, és köszönet a segítségért a támogatóknak: Decsi Pék Kft. – Gál Miklós, Pap Gyula, Gárberg Kft, az iskola felsős diákvállalkozói Szabó Ernőné vezetésével.

A verseny első helyzettje ismét az őcsényi iskola csapata (felkészítő: Czakóné Bognár Tímea, második a decsi csoport (felkészítő: Tóth Julianna, harmadik helyezést pedig a Baranya megyei dunaszekcsői iskola csapata lett (felkészítő: Liliomné Pávkovics Judit)


III. Országos Elmetorna Bajnokság

2014. június 11-én került  megrendezésre a III.  Országos ELMETORNA Bajnokság Székesfehérváron, melyen az  ELMETORNA  programot alkalmazó iskolák tanulói vehettek részt.

  Az ELMETORNA logikai, táblás,  stratégiai játékokkal fejleszti a  diákok gondolkodását, személyiségét. A  játékok a megküzdés, a  versengés, az együttműködés tanulását segítik.  Lehetőséget adnak a  vereség és a győzelem megélésére, azok feldolgozására,  helyes  értelmezésére.

  A bajnokság célja a játék  élményének átélése és a megmérettetés volt.  A decsi iskolát Birtalan Dániel,  Farkas Patrik, Nyírő Dávid, Zufall  Brendon, Both Dávid, Juhász Zétény, Sárközi  Szabolcs, Zsiga Levente,  Asoltanei Alexandra, Sándor Ákos, Schiszler Patrik és  Pusztai László  képviselte a versenyen, akik az iskolai korcsoportos bajnokságon   legjobbnak bizonyultak.

  Az idén három korcsoportban  zajlottak a küzdelmek. 90 perc alatt  kellett az első és második korcsoportos  versenyzőknek 12, a  harmadik  korcsoportosoknak 10 játszmát lejátszani. Mindegyik korcsoportban   háromféle játékban mérték össze tudásukat a gyerekek.

  Az első korcsoportban azok a  diákok indultak, akik ebben a tanévben  kezdték a program szerint a játékokat  tanulni. Nekik a Négyen egy  sorban, Mankala és Isola játékból 4-4 játszmát  kellett játszani.

  A második korcsoportban azok  versenyeztek, akik második éve vettek  részt az ELMETORNA foglalkozásain. Ők  Malacfogó, Hasami Shogi és Cubi  Cup játékban igyekeztek minél több győzelmet és  pontot szerezni.  Mindegyik játékból négy mérkőzés várt rájuk.

  Harmadik korcsoportosnak azok  számítottak, akik már három vagy négy  évig vettek részt a programban. Közülük  minden tanuló 3 Quoridor, 3  Abalone és 4 Quarto játékban igyekezett a lehető  legjobban teljesíteni.
  A rövid megnyitó és  szabályismertetés után kezdődött a verseny. A  decsi gyerekek kitartóan,  fegyelmezetten, a szabályokat betartva  törekedtek minél több győzelemre.

Korcsoportonként az 1-6.  helyezett oklevelet kapott, valamint  tárgyjutalmat választhatott magának, a  többiek emléklapot vehettek át  részvételükért.

  Iskolánk tanulóinak eredményei a  III. Országos ELMETORNA Bajnokságon:


  
    
Reméljük, hogy jövőre is eredményesen szerepelnek tanulóink az országos bajnokságon.
Vissza a tartalomhoz