NTP-KKI-A-15 2015-2016 - Bíborvég

Tartalomhoz ugrás

NTP-KKI-A-15 2015-2016

Pályázataink


NTP-KKI-A-15-0005

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program cselekvési programja alapján a Kisiskolákban működő tehetséggondozó programok támogatására meghirdetett pályázati kiírásra benyújtott „Sárközi népi gyermekjátékok bábtechnikával és élő citerazenével” című pályázatunk 1.000.000 Ft összegű támogatást nyert.

A pályázatból egy 60 órás tanórán kívüli, nem tantárgyi komplex tehetséggondozó program valósult meg. A projektben két tehetségterületen dolgoztunk, az intézményben működő báb és citera tehetséggondozó foglalkozásokon, 10 bábos és 6 citerás tanulóval. A program során feldolgozásra került a Sárköz népi gyermekjátékai című darab, népviseletbe öltöztetett botbábokkal, illetve a Sárközre jellemző zenevilág citerán való megszólaltatása. A citeracsoport további sárközi népdalokat is megismert. A báb és citera foglalkozások mellett kézműves foglalkozásokon is részt vettek tanulóink. A bábos tanulók zacskóbábot, ujjbábot és fakanálbábot készítettek. A citerások nádsípot, csörgő-dobot és fadobot készítettek, melyeket a projekt végén haza is vihettek a tanulók.

Kiegészítő programként ellátogattunk a Pécsi Bóbita Bábszínházba, ahol megtekintettük a Hüvelyk Matyi bábdarabot. A projektet egy bemutató műsor és az elkészült bábok, hangszerek kiállítása zárta.

A projektnek köszönhetően új bábokat, paravánt és egyéb kis értékű tárgyi eszközöket, kellékeket tudtunk beszerezni, melyeket a jövőben is jól tudunk majd hasznosítani, alkalmazni.

Céljaink: Fontos, hogy fejlődjön a tanulók esztétikai-művészeti tudatossága és kifejezőképessége, új bábtechnikákkal és népdalokkal, népi játékokkal ismerkedjenek meg, melyeket a helyi rendezvényeken, intézményi műsorokon be is mutathatnak, s így lehetőség nyílik a különböző tehetségpontok által szervezett rendezvényeken a bemutatkozásra.

A tehetséggondozó műhelymunkában két pedagógus vett részt:
Kozma Erzsébet és Schilli Mónika.

Vissza a tartalomhoz