Tehetség Piactér 2013-14 - Bíborvég

Tartalomhoz ugrás

Tehetség Piactér 2013-14

Pályázataink
TEHETSÉG PIACTÉR 2013-2014

A 2013/2014-es tanévben alsó tagozatos diákvállalkozóink a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége meghívásos pályázatának keretében részt vettek a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Tehetség Piactér iskolai pilot programban, melynek célja a résztvevő gyerekek számára pályaorientációs impulzust adó foglalkozások szervezése volt annak érdekében, hogy a munka világáról információt kapjanak.

A DECS ALSÓ diákvállalkozás tagjai – Juszt Viktória, Racskai István, Oláh Anita, Szabó Fanni, Pusztai László, Szabó Györgyi, Juhász Zétény, Zsiga Levente, Kalányos Balázs, Nagy Kiara Virág, Both Dávid, Rigó Adrienn – három alkalommal voltak részesei külső helyszínen műhelybeszélgetésen. A kis diákvállalkozók tanultak az igazi vállalkozóktól. Nyitott tanulási környezetben élményeket, tapasztalatokat, ismereteket szereztek a vállalkozások működéséről, az önfoglalkoztatás, a vállalkozói lét lehetőségéről, a tervezés szükségszerűségéről, a döntés felelősségéről, a környezettudatos működésről, az alkalmazottak iránti felelősségről. Arra is példát láttak, hogy a dolgozóknak akár többször is újabb szakmát kell tanulni életük során, a jó minőségű munka feltétele a megfelelő szaktudás elsajátítása. A programba bevont vállalkozók – Gál Miklós, Nagy László, Vaskó András – helyi lakosok. Tevékenységükkel a decsi emberek szükségleteit, igényeit is kielégítik. Felelősen gondolkodva, aktívan vállalnak szerepet a helyi közösség életében. Példát mutatnak arra is, hogyan lehet helyben boldogulni.

Első alkalommal a Decsi Pék Kft. vendégei voltak tanulóink, ahol kenyeret és különböző péksüteményeket sütnek. A sütöde melletti mintaboltban árulják termékeiket. A vállalkozás ma 17 főnek ad munkát, kettő műszakban sütik a kenyeret naponta háromszor. Gál Miklós, a vállalkozás vezetője fogadta a tanulókat. Beszélt a vállalkozás indításáról, valamint arról, hogyan befolyásolja a változó piaci környezet a vállalkozás működését. A diákok betekintést nyertek a termékek előállításának folyamatába. Ahhoz, hogy a 17 fő és családjuk számára biztos legyen a megélhetés, jó minőségű terméket kell előállítani. A minőséget a gyerekek is „ellenőrizték”, mert megkóstolhatták a pékségben sütött perecet.

Második alkalommal a DECS-PLAST Műanyaghulladék Feldolgozó Kft. telephelyén jártak a diákok, ami egy családi vállalkozás. Itt Nagy Gábor és Nagy László fogadta őket. Napjainkban rengeteg tárgy készül műanyagból. Ezek gyártása során is keletkezik hulladék, valamint maguk a tárgyak is egy idő után hulladékba kerülnek. Ez a vállalkozás az előbbi két módon keletkezett hulladékot dolgozza fel újra alapanyaggá. Érdekes volt hallani arról, hogy a sajtok csomagolása során keletkező hulladék műanyagból, miután újra alapanyag lett, kerti bútort készített egy másik vállalkozó. Azon is elcsodálkoztak a gyerekek, hogy még Kínába is szállított ez a cég műszálhoz alapanyagot.

A harmadik műhelylátogatás során a Finestra Bt. telephelyére látogatott el a diákvállalkozók csapata. Vaskó András mutatta be a csoportnak a műhelyt. Faipari termékeket gyártanak, mindig a megrendelő igényei szerint. Számítógépes programmal terveznek termékeket. A hagyományos gépeken kívül vannak olyanok is, amelyeket a vállalkozók készítettek. Gyártanak bútorokat, ajtókat, ablakokat, faházak elemeit, melyek összeállítását is vállalják a kívánt helyszínen. Külső helyszíneken is vállalják a különböző faszerkezetek felállítását. Minden fát hasznosítanak, ami a műhelybe kerül, a legapróbb hulladékkal a műhelyt fűtik télen.

A műhelylátogatások nagy élményt jelentettek a diákok számára. Olyan tapasztalatokat, információkat szereztek a munka világáról, melyekhez más módon nem juthattak volna.

Köszönjük a vállalkozóknak a program megvalósításához nyújtott segítséget.
Vissza a tartalomhoz