2021-22 Tanév hírfolyam - Bíborvég

Kisegítő lehetőségek
Tartalomhoz ugrás

2021-22 Tanév hírfolyam

Archívum
Ez történt
2021/2022. tanév
 
I.   félév

Adománygyűjtés a Szekszárdi Kutyamenhelynek

2021. december 21-én zárult az adománygyűjtési akció, amellyel a Szekszárdi Kutyamenhely védenceit támogattuk. Iskolánk tanulói és pedagógusai összesen 74 kg kutyatápot, 22 kg kutyakonzervet, 4 kg kutyaszalámit és 7 kg macskaeledelt, ezen kívül edényeket, takarókat, plédeket gyűjtött.
 
Minden kedves adományozónak köszönjük a hozzájárulást!
 


 
Karácsonyi projektnap

2021. december 21-én iskolánkba beköltözött a karácsony hangulata, egész nap hangulatos zene szólt az iskola auláiban. A felsős tanulók karácsonyi kézműves foglalkozáson, játékos sportos akadálypályán, karácsonyi kvízen és QR –kódos nyomkeresésen vettek részt, az alsósok mézes kalácsot sütöttek, kézműveskedtek.
 
Boldog, békés karácsonyt kívánunk minden tanulónknak, dolgozónknak és családjuknak!



Negyedik Adventi gyertyagyújtás

2021. december 20-án meggyújtottuk a közös Adventi koszorú utolsó gyertyáját, amely a Szeretetet jelképezi. Negyedik osztályosaink felelevenítették a betlehemezést műsorukkal. Köszönjük a szép műsort a negyedik osztályos tanulóknak és a tanítónéniknek, Hollóné Török Mónikának és Gál-Pál Zitának.


Mézeskalács sütés

December 3. hetében alsósaink mézeskalács sütéssel készültek a karácsonyra. A gyerekek nagy örömmel gyúrták és szaggatták a tésztát. A sütés alkalmával nagyon finom illat terjengett az egész épületben.
Köszönjük a gyerekeknek és az osztálytanítóknak a lelkes készülődést!



Harmadik Adventi gyertyagyújtás

2021. december 10-én a harmadik osztályosok műsorának keretében meggyújtottuk iskolánk Adventi koszorújának a 3. gyertyáját, amely az örömöt jelképezi.
Köszönjük a műsort a harmadik osztályos tanulóknak és Tamási Józsefné, Marikának a felkészítést.


Mikulás

2021. december 6-án ellátogatott iskolánkba a Mikulás. A gyerekek nagy örömmel fogadták, az alsósok énekeltek neki. A Mikulás minden tanulót megajándékozott egy kis édességgel.


Második Adventi gyertyagyújtás

2021. december 3-án a második osztályosok műsorának keretében meggyújtottuk iskolánk Adventi koszorújának a 2. gyertyáját, amely a reményt jelképezi.
Köszönjük a szép műsort a második osztályos tanulóknak és tanítóiknak: Borsiczky Ivánnak és Tóth Juditnak.



Pályaorintációs nap

2021. december 3-án Pályaorientációs napot tartottunk iskolánkban. A programok osztálykeretben valósultak meg. Az alsós gyerekek játékosan ismerkedtek meg a különböző szakmákkal. A felső tagozatban a hangsúlyt a továbbtanulás lehetőségeinek feltérképezésére helyeztük.


Diákolimpia - Futsal

2021. december 1-én iskolánk felsős tanulói 1. helyezést értek el a Diákolimpia Szekszárd Városkörnyéki Futsal döntőjén.
A csapat tagjai: Akay Márk, Baráth Brendon, Horváth Ádám, Mészáros Zoltán, Pusztai Dániel, Szabó Kristóf, Sztojka Roland Rikárdó,
Felkészítő pedagógusuk: Kilián Zsolt
Gratulálunk a csapat tagjainak!

Első Adventi gyertyagyújtás

2021. november 26-án iskolánkban is meggyújtottuk a közös Adventi koszorú első gyertyáját, amely a Hitet jelképezi. Tanulóink online élő közvetítés keretében nézhették meg első osztályosaink műsorát. Köszönjük a szép műsort az első osztályos tanulóknak és a tanítónéniknek, Bernád Enikőnek és Endeliné Péter Szilviának.




Ki tud többet Angliáról, Németországról? vetélkedő

2021. november 17-18-án került megrendezésre a vetélkedő első fordulója. 2-3 fős vegyes csapatok mérték össze tudásukat. A feladatok között szerepelt vaktérképen való tájékozódás, valamint párkereső feladat híres emberek, nevezetességek képeivel és neveivel.



Játékos sportverseny – Bátaszék

2021. november 17-én rendezték meg Bátaszéken a Játékos sportverseny körzeti döntőjét, melyen iskolánk 18 fő alsó tagozatos tanulóval képviseltette magát. A gyerekek nagyon élvezték a változatos versenyszámokat. A versenyre a tanulókat Csongrádi Eszter tanárnő készítette fel. Gratulálunk a csapatnak!



Mazsola avató

2021. november 12-én tartottuk 5. osztályos tanulóink Mazsola-avatóját. Ez már régi hagyomány iskolánkban, ezért idén sem maradhatott el. A vicces feladatok elvégzése után 5. osztályos tanulóink is a felső tagozatot képviselik. Minden jót kívánunk nekik az előttük álló csodálatos évekhez!




Lámpás felvonulás

2021. november 11-én sötétedés után a falu apraja-nagyja az iskola szervezése által megvalósuló Márton napi lámpás felvonuláson vett részt. A sok pici világító lámpás hangulatos látványt nyújtott a település utcáin. A felvonulás végét egy kis állófogadással zártuk az Önkormányzat hozzájárulásának köszönhetően, ahol zsíros kenyér és meleg tea várta a felvonulókat



Tökfaragó verseny

Első alkalommal hirdettünk iskolánkban tökfaragó versenyt a Halloweenhez kapcsolódóan. Az otthon kifaragott alkotásokat az iskola aulájában állítottuk ki. Az alkotók apró jutalomban részesültek




Iskolai könyvtárak országos napja – szabadulószoba

2021. november 5-én az Iskolai könyvtárak országos napja alkalmából könyvtárosunk szabaduló szobás játékos foglalkozást szervezett felsős tanulóink részére. Osztályonként 3-4 fős csapatok vetélkedtek egymással. A tanulók nagyon élvezték a fejtörő, játékos feladatokat.



TeSzedd!

2021. október 22-én délután a borús idő ellenére az iskola tanulói, pedagógusai valamint a tanulók szülei, az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub és az Élhetőbb Decsért önkéntes tagjai nagy lelkesedéssel indultak szemetet szedni. Az akció keretében tisztábbá varázsoltuk iskolánk és a település utcáit.
 
Mindenkinek köszönjük a részvételt!




1956-os megemlékezés

Iskolánk tanulóinak közreműködésével méltó módon emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről.
 
A műsort összeállította és rendezte: Gál-Pál Zita és Pegler-Ulrik Orsolya Gyöngyi




Kerékpártúra

2021. október 15-én iskolán 26 felső tagozatos tanulója és kísérőik ismét „nyeregbe” pattantak!
 
A 28 km-es távot egy 20 perces pihenő beiktatásával tekerték le a kellemes őszi napsütésben.




Népmese napja - Állatok világnapja

2021. október első hetében került megrendezésre a Népmese napja alkalmából rendezett meseolvasó délután illetve a rajzpályázatra beérkezett alkotások díjazása.
 
A rajzok közül külön díjaztuk az óvodások rajzait, illetve az alsó és felső tagozatosok alkotásait.
 
Az Állatok világnapja alkalmából négy fős felső tagozatos csapatok mérték össze tudásukat. A vetélkedő nagyon jó hangulatban zajlott.
 
Gratulálunk minden résztvevőnek és díjazottnak.




2021. október 6. – Aradi vértanúk emléknapja
 
8. osztályos tanulóink rövid iskolai műsorral emlékeztek meg az aradi vértanúk emléknapjára.


2021. október 5. – DO60 Diáksportfesztivál
 
Iskolánk 20 tanulója a mai napon részt vett a DO60 Diáksportfesztiválon, amelyet Szekszárdon a Sportcsarnokban rendeztek több iskola részvételével.  A gyerekek nagyon jól érezték magukat a különböző sportfeladatok elvégzése közben, ezt az alábbi képek is bizonyítják.


2021. október 4. – Sohonyai Edit író-olvasó találkozó
 
Sohonyai Edit írónő járt nálunk. Ifjúsági regényeket ír, viccesen, érthetően a kamaszokat érintő, foglalkoztató problémákról.
 
Önismereti, emberismereti leckét kaptak 7. osztályos tanulóink. Az író-olvasó találkozó fő témája a kamaszkori szerelem, illetve a "jelek" (testtartás, mozdulatok, hangszín), amelyeket érdemes észrevenni és ismerni mind a fiúknak, mind a lányoknak. Ugyanakkor hasznosak lehetnek a mindennapi életben is.


2021. október 1. – Zene Világnapja – CSÍK ZENEKAR

 
A Zene Világnapja alkalmából hatalmas élményben részesültek iskolánk tanulói. Rendhagyó énekóra keretében a CSÍK ZENEKAR zenei válogatását hallgathatták meg, amelynek témája: A magyar történelem sorsfordító pillanatai népzenénk tükrében a Középkortól Trianonig. Az országban 25 iskola diákjait érte ez a megtiszteltetés, hogy részesei lehetnek ennek az élménynek.


2021. szeptember 29. - Fogápolási foglalkozás
 
Már kis korban fontos megismerkedni a helyes fogápolással. A 2. és 3. osztályos tanulóink fogápolási foglalkozáson vettek részt, ahol megismerkedtek a fogápolás rejtelmeivel, ebben segítségükre volt Kocsis Dorka és Kövesi Kincső fogorvos hallgatók.
 
Köszönjük az érdekes foglalkozást!


2021. szeptember 25. – Fedorka és Sosevolt VersNap
 
Ignácz-Horváth Veronika, 4. osztályos tanulónk a Fedorka és Sosevolt VersNap Országos Találkozóján bronz minősítást kapott Aranyosi Ervin: Mesemanó üzenete és Baka István: Miért hallgatsz tavaszi erdő? című verseivel.
 
Felkészítő tanára: Gál-Pál Zita
 
Gratulálunk a szép eredményhez!


2021. szeptember 24. – Sportnap

 
Iskolánk idén is csatlakozott az Európai Diáksport Napjához. A programot egy közös bemelegítő tornával kezdtük, majd egy közös futással. Ezt követően változatos sporttevékenységeket próbálhattak ki a résztvevők. Volt kötélhúzás, íjászkodás, akadálypálya, kapura rúgás, hullahopp karikázás és ugrálókötél hajtás, illetve igénybe vettük a műfüves pálya adta lehetőségeket is.
 
Az aktív sportolásban részt vettek az óvodások, az iskolások, szülők, hozzátartozók és a Nyugdíjas Otthon lakói is.


2021. szeptember 21. - Diákolimpia

 
Iskolánk felsős tanulói az Atlétikai Ügyességi Csapatbajnokság Tolna  Megyei döntőjében kislabda hajításban 1. helyen végeztek kimagasló eredménnyel.
 
A csapat tagjai: Szabó Kristóf, Mészáros Zoltán, Horváth Ádám, Baráth Armandó, Sárközi Brendon
 
Felkészítő tanáruk: Kilián Zsolt
 
Gratulálunk az elért eredményhez!


2021. szeptember 1. – Tanévnyitó

2021. szeptember 1-én a Bíborvég Általános Iskolában is megszólalt a tanév megkezdését jelző csengőszó. Közös tanévnyitó ünnepséggel indult a 2021/2022-es tanév, amelynek egyik legfontosabb mozzanata az első osztályosok avatása. Az avatás alkalmával kis elsőseink elmondták esküjük szövegét, majd a 8. osztályosok a nyakukba akasztották az iskola nyakkendőjét.




2021. augusztus 26. – Törpi-tábor

Hagyományainkhoz híven minden évben a kis elsőseink a Törpi-tábor keretében megismerkedhetnek tanító nénieikkel, az iskola épületével. Ez az idei tanévben sem maradt el. Augusztus 26-án játékos foglalkozáson vehettek részt a kis nebulók, ahol kézműveskedtek, sportoltak és játékos formában ismerkedtek társaikkal.



Ez történt
2021/2022. tanév
 
I I  félév

Június
Tanévzáró ünnepély

Idén már korlátozások nélkül zárhattuk a tanévet. A tanévzáró ünnepélyen kiosztásra kerültek a kitűnő tanulmányi eredményekért és egyéb kimagasló eredményekért járó jutalomkönyvek, valamint a Folland Alapítvány ösztöndíja, amelyet Baktai Dávid Gábor és Csiki Ákos kapta. Az ünnepélyen két nyugdíjba vonuló kollégánktól is búcsúztunk.
Mindenkinek jó pihenést kívánunk a nyári szünetre!




Ballagás

Június 18-ra virágdíszbe borult az iskola elköszönő 8. osztályosaink tiszteletére. Idén 16 tanuló búcsúzott el iskolánktól. Az ünnepi műsort követően kiosztásra kerültek a kitűnő tanulmányi eredményekért járó jutalomkönyvek, majd a tanulók a lufik elengedésével végleg „kiszálltak” az iskola falai közül. Sok sikert kívánunk nekik a jövőbeli céljaik eléréséhez!




Családi nap

Idén első alkalommal került megrendezésre iskolánk családi napja. A tanulók szüleikkel együtt különböző programokon vehettek részt, volt egészségügyi sátor, szituációs lövészet airsoft fegyverekkel, kézműves foglalkozás, bográcsozás. A programot habparti zárta, amelyet a tanulók nagyon élveztek.
Köszönjük az aktív részvételt tanulóinknak, a szülőknek, hozzátartozóknak, és az iskola dolgozóinak.




Papírgyűjtés

Az iskolai papírgyűjtésen 6050 kg papír gyűlt össze.
Köszönjük a lelkes segítséget tanulóinknak, a szülőknek és hozzátartozóknak, az iskola dolgozóinak.




Nemzeti Összetartozás Napja

Iskolánk 7. osztályos tanulói méltó módon emlékeztek meg a trianoni békeszerződés aláírásának emlékére. Tanulóink közös énekléssel is színesítették az ünnepi műsort.




Május

Zánkai ottalvós Erzsébet-tábor

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően május 18-án, szerdán iskolánk 19 tanulója (5. és 7. osztályosok) elindult Zánkára, hogy 3 napot töltsön el az Erzsébet táborban. Az odafelé vezető úton megpihentek a balatonvilágosi kilátónál, ahonnan gyönyörű kilátás nyílott a Balatonra. A tábori programok között szerepelt a haditechnikai park megtekintése, digitális kincskeresés, színházi báb előadás, exatlon pálya, trambulin, íjászat, koncert, disco és nem utolsó sorban strandolás is. Hazafelé a csoport megtekintette a Tihanyi Apátságot, ahol fagyizásra is sor került. Tanulóink nagyon jól érezték magukat. Pénteken este szép élményekkel, épségben és lepirulva értek haza.
Kísérő pedagógusok: Pegler-Ulrik Gyöngyi és Vaszlavek Ildikó.




Diákolimpia-Kisiskolák Sportversenye-Labdarúgás Tolna megyei döntője

Iskolánk felsős labdarúgó csapata, Akay Márk, Baráth Brendon, Mészáros Zoltán Erik, Pusztai Dániel, Sárközi Tamás, Szabó Kristóf, Sztojka Roland Rikárdó és Udovisits Kevin a Diákolimpia Kisiskolák Sportversenye Labdarúgás Tolna megyei döntőjében 1. helyezést ért el és az országos döntőbe jutott.
Gratulálunk Nekik!
Felkészítő pedagógus: Kilián Zsolt




Diákolimpia Atlétika Tolna megyei döntője

Iskolánk két tanulója, Mészáros Zoltán Erik (8. osztály) a Diákolimpia Atlétika Tolna megyei döntőjében kislabda hajításban 3. helyezést ért el, illetve Varga Dóra tanulónk (7. osztály) a Diákolimpia Kisiskolák Sportversenye Atlétika Tolna megyei döntőjében 800 méteres síkfutásban 1. helyezést ért el és az országos döntőbe jutott.
Gratulálunk!
Felkészítő pedagógus: Kilián Zsolt




Kaán Károly Természet-és Környezeti ismereti verseny
A Kaán Károly XXX. Országos Természet-és Környezetismereti verseny megyei középdöntőjén iskolánk két tanulója Halwax Dominika 5. osztályos tanuló 6. helyezést ért el és Baktai Dávid 6. osztályos tanuló 1. helyezést ért el, így tovább jutott az országos versenyre.
Felkészítő pedagógus: Valentinyi János
Gratulálunk az elért eredményekhez!




Április
  
Fenntarthatósági témahét

Iskolánk minden évben csatlakozik a Fenntarthatósági Témahéthez, amely idén április 25-29. között valósult meg. Tanulóink a hét folyamán kertészkedtek, osztálykeretben foglalkoztak a témával.


 

Kaán Károly Országos Természet- és Környezetvédelmi verseny

Április 22-én került megrendezésre a Kaán Károly XXX. Országos Természet- és Környezetismereti Verseny Tolna megyei középdöntője, amelyen összesen 21 tanuló vett részt. Iskolánkat két tanuló képviselte: Halwax Dominika 5. osztályos tanulónk, aki 6. helyen végzett és Baktai Dávid 6. osztályos tanulónk, aki 1. helyezést ért el, így továbbjutott az országos versenyre.

Felkészítő pedagógus: Valentinyi János
 Gratulálunk a szép eredményekhez!


Húsvéti projektnap

Április 13-án Húsvéti projektnap keretében iskolánk felsős tanulói kézműves foglalkozáson, húsvéti focikupán és digitális húsvéti kvízen vehettek részt. Alsós tanulóink osztálykeretben készültek a húsvétra, tojást festettek, kézműveskedtek. Ezen a napon a nagycsoportos óvodások is ellátogattak hozzánk, akik elhelyezték az iskola Tojásfáján a díszeiket, valamint tojáskeresésen vettek részt az iskola területén. A megtalált tojásokért cserébe cukorka járt jutalmul. A nap folyamán iskolánk tanulói is felakasztották a Tojásfára az elkészült díszeket, tojásokat.


 

Költészet Napja
Április 11-én a Költészet Napja alkalmából iskolánk tanulói versmondó versenyen mutatták meg tudásukat, illetve versmásolással és versírással is készülhettek. A programokon résztvevő tanulókat apró kis ajándékkal jutalmaztuk meg.

 
 
Nyíltnapok az iskolában

Iskolánk április elején minden évfolyamot érintő Nyílt hetet tartott. Az érdeklődő szülők, hozzátartozók betekintést kaptak iskolánk életébe, a különböző tanórák menetébe.



Nagycsoportos óvodások iskolalátogatása

Április 4-én délután a nagycsoportos óvodás gyerekek és szüleik ellátogattak iskolánkba. A látogatás alkalmával megismerhették az iskola épületét, többek között a sportcsarnokot, ahol játékos akadálypályán kipróbálhatták az iskola sporteszközeit. A tanító nénik a húsvéti készülődés keretében kézműves foglalkozást tartottak, amelyen nyitható tojásdíszt és papírnyuszit készítettek közösen.



Március

Labdarúgás – 2. helyezés

Iskolánk labdarúgó csapata a Szekszárd Városkörnyéki lapdarúgó döntő IV. korcsoportjában 2. helyezést ért el!
 
Gratulálunk a csapat tagjainak!
 
Felkészítő pedagógus: Kilián Zsolt
 
 
Nyílt nap

Március elején nyílt napot tartottunk az első osztályos tanulók szüleinek, illetve a leendő első osztályos tanulók szüleinek. A nyílt napra ellátogattak a volt óvónénik is. Minden kedves vendég megelégedésére a kis diákok nagyon ügyesen dolgoztak, megmutatták eddig szerzett ismereteiket magyar és matematika tantárgyakból.
 



 Március 15

Az idei iskolai műsor kicsit eltért az eddig megszokottól, mivel együtt került megrendezésre a települési megemlékezéssel. A nyitóbeszédeket követően a nézők az iskola tanulóinak a színvonalas műsorát tekinthették meg, majd a Jó tanulók jutalmazása következett az Önkormányzat jóvoltából.
 
Felkészítő pedagógusok: Gál-Pál Zita, Pegler-Ulrik Orsolya Gyöngyi
 
Gratulálunk a fellépő tanulóknak és a pedagógusoknak a színvonalas műsorhoz.
 
Köszönjük az Önkormányzatnak az iskola támogatását.



 
Pénz7

Intézményünk minden évben csatlakozik a Pénz7 programjaihoz. Az idei téma a pénz volt, ennek megfelelően minden évfolyamon legalább egy órában az adott témához kapcsolódó játékos és kreatív feladatokkal foglalkoztak a tanulók és pedagógusaik. Tanulóink tapasztalatot szereztek a pénzzel való megfelelő gazdálkodás fontosságáról.
 


 
Február
  
II. Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő
2022. február 28-án került megrendezésre a II. Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő első fordulója, ahol iskolánk 6 tagú csapata is részt vett.
 
A tanulók Kodály Zoltán életével és munkásságával kapcsolatos kvízkérdéseket kaptak.
 
A csapat tagjai: Csiki Ákos, Fischer Csenge, Őri Veronika, Rigó Hanna, Rigó Vivien, Varga Dóra
 
Felkészítő pedagógus: Kozma Erzsébet
 
Gratulálunk a csapatnak a jó hangulatú vetélkedőért!


 
Farsangi rajzpályázat
  
A szekszárdi Humánszolgáltató Központ által meghirdetett "Tervezd meg a legmenőbb álarcot!" című rajzpályázaton Halwax Dominika 5. osztályos tanulónk 2. helyezést ért el.
 
Gratulálunk!




Labdarúgás Bátaszéken

Február elején került megrendezésre Bátaszéken a Szekszárd Város Környéki Labdarúgás II. korcsoportos fiú döntője, ahol iskolánk is képviseltette magát. Gratulálunk a csapat tagjainak.
 
Felkészítő pedagógus: Csongrádi Eszter
 

 
 
Géza-tusa

Iskolánk 7. osztályos tanulói, Csiki Ákos és Varga Dóra vett részt a február 11.-én Bátaszéken megrendezett Géza-tusán.
A tanulók angol nyelvtudásukról tehettek tanúbizonyságot.
Gratulálunk a versenyen való részvételükért.
 
Felkészítő pedagógusuk: Pegler-Ulrik Orsolya Gyöngyi
 

 
 

 Vetélkedők eredményhirdetései

Tanulóink az elmúlt időszakban több házi rendezésű vetélkedőn vehettek részt.
 
Magyar Kultúra Napjára szervezett vetélkedő díjazottjai: Bányai Kamilla, Csurai Csenge, Tóth Dorka.
 
Vizes Élőhelyek Világnapjához kapcsolódó vetélkedő díjazottjai: Ernst Viktória, Baktai Dávid, Józsa Ákos
 
Ötös-gyűjtő verseny díjazottjai: Halwax Dominika 5. osztály, Baktai Dávid 6. osztály, Csiki Ákos 7. osztály, Zsiga Bettina 8. osztály.
 
Gratulálunk a résztvevőknek.

 
  
Farsang

Február 18-án az alsó tagozatos tanulók színes jelmezekbe öltözve Farsangi mulatságot tartottak osztálykeretben. Az ötletes, színes jelmezek közül a zsűri osztályonként két jelmezt emelt ki. A zenés mulatozásról a zsákba macska és a karikás sorsjegy sem hiányozhatott.
 
Köszönjük a szervezést a 3. osztálynak!
 





Vissza a tartalomhoz