2017-18 Tanév hírfolyam - Bíborvég

Kisegítő lehetőségek
Tartalomhoz ugrás

2017-18 Tanév hírfolyam

Archívum
Hírfolyam
2017-18 Tanév
I. félév



2018. január 22.
Magyar Kultúra Napja
 
 
A Himnusz eléneklése után díjkiosztásra került sor könyvtárunkban. Előző héten levelező versenyt hirdettünk, melyben 13 + 1 kérdésre kellett helyes választ adni. A kérdések elődeink gazdag kulturális értékeihez kapcsolódtak.
 
A díjazásra 15 tanuló jogosult, melyek közül a legjobbak:
 
6. osztályból: Rigó Adrienn és Nagy Kiara Virág egyénileg,
 
7. osztályból: Németh Virág, Sipos Dóra és Szabó Dorina Mercédesz csapatban.
 



2018. január 12.
Játszódélután

 
A DÖK szervezésében januárban mindig rendezünk egy játszódélutánt. A kedvelt régebbi játékok mellett itt az érdeklődők mindig megismerkedhetnek az új játékokkal is.



2018. január 10.
Ovisok látogatása

 
Az első osztályban meglátogatták a volt ovis gyerekeket az óvónénik. Magyar és matematika tanórákon vettek részt az óvoda-iskola átmenet programja keretében. A kis elsősök lelkesen és szépen dolgoztak.


2017. december 21.
Karácsonyi projektnap
 
 
A 2017-es év utolsó tanítási napja. Műsorral köszöntöttük az óvodásokat, a nyugdíjas otthonok lakóit: kiskórusunk karácsonyi dalait a citerások kísérték, majd a felsős kórus is énekelt, és a bábosok is szerepeltek. Az utolsó adventi gyertyagyújtást a 4. osztályosok versei vezették fel. Ezen a napon kézműves, társasjáték- és sportfoglalkozások is színesítették a programot.
 



2017. december 08.-15.
Gyertyagyújtások
A várakozás és a szeretet, az advent és a karácsony. A türelem, a megértés gyakorlása – az ünnepek lényegének megértése segít majd abban, hogy ez az időszak különb legyen az átlagos hétköznapoknál. A 2. és 3. osztályosok műsorával és Kocsis László hitoktató rövid történeteivel gyújtottuk meg a második és a harmadik gyertyát.



2017. december 6.
Mikulás
A mi iskolánkban „Mikulás néni” járt a segédjével ezen a napon!




2017. december 1.
Advent
Készüljünk együtt a szeretet ünnepére! Kocsis László diakónus beszélt az adventről a tanulóifjúságnak. Az adventi gyertya gyújtását az elsősök versei kísérték, és a közös éneklés sem maradt el.






2017. november 24.
Szekszárd

A Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola által meghirdetett rajzversenyen, aminek a témája szabadon választott volt, Juhász Zétény 6. osztályos tanuló korosztályában 3. helyezést ért el. Gratulálunk!






2017. november 15.
Budapest

Tanulóink a budapesti Népi Iparművészeti Múzeumban jártak. Az NTP-MŰV-17 pályázat keretében megtekintették a szűkebb hazánkkal, Sárközzel kapcsolatos kiállítást, majd múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettek.




2017. november 10.
Mazsolaavató

Az idei Mazsolaavatót is a diákönkormányzat szervezte. Itt tréfás, játékos feladatok követték egymást, majd az ötödikesek felsőssé avatása. A buli , a tánc tetteteljessé az estébe hajló rendezvényt.




2017. október 23.
Az ünnep

A színjátszó szakkör műsora koncentráltan és az alkalomhoz méltó módon mutatta be a forradalmi eseményeket, a megrázó történelmi valóságot. A a hazaszeretetet és a nemzeti büszkeséget erősítő műsor emelkedett pillanatait nemcsak a szövegnek, hanem a zenének és a koreográfiának is köszönhetjük. A műsort rendezte, koreografálta, betanította Kovács Szilvia tanárnő.



2017. október 19.
Múzeumlátogatás

Az iskolában tanultak elmélyítéséhez, élővé
tételéhez nincs is jobb hely a múzeumnál! Nem csupán információt kaptak a diákok, de élményt is, ami hazavihető, és ami további felfedezésre csábítja őket. A hatodikosokat Tóth Julianna tanárnő kísérte



2017. október
Az Állatok világnapja

A DÖK interaktív játékos vetélkedőt szervezett, az osztályok 4 fős csapatokban versenyeztek.

Első helyen a 8. osztály csapata végzett, majd a hetedikesek, utána a hatodikosok következtek, majd az ötödikesek.
A feladatok felhívták a figyelmet arra, hogy egész évben harmóniában éljünk a természettel, a minket körülvevő élőlényekkel.



2017. október 06.
Aradi Vértanúk Napja

Hagyományosan a 8. osztályosok készültek oktber 6-ra. Rövid iskolai ünnepség keretében méltón emlékeztünk az aradi vértanúkra.


2017. szeptember 30.
Népmese napja

Hagyománnyá vált, hogy ezen a napon a legkisebbeknek a nyolcadikos lányok népmesét olvasnak fel.

(Az idén 29-én, pénteken ünnepeltük Benedek Elek születésnapját.) Az első osztályosok énekkel köszönték meg a felsősök meséjét. A harmadik és negyedik osztályosok feladata a mesékkel kapcsolatos totó és keresztrejtvény megfejtése volt. 15 tanuló adott jó válaszokat a kérdésekre. Könyvjelzővel és édességgel jutalmaztuk a résztvevőket.


2017. szeptember 29.
Európai Diáksport Napja

Iskolánk tanulói kezdésként rendőri biztosítás mellett a község utcáin teljesítették a 2017 méteres futótávot. Ezt követően az iskola udvarán, folyosóján, tornatermében játékos váltóversenyeken, asztalitenisz mini bajnokságban, szobakerékpározásban, egyszerű taposógépen is kipróbálhatták sportos énjüket. Minden résztvevő testnevelésből szorgalmi 5-öst kapott.


2017. szeptember 26.
Tűzriadó próba

Az idei tanévben látványtechnikai elemmel, a füstgép alkalmazásával zajlott a tanév elején a tűzriadó. A megfelelő idő teljesítésével az udvari sportpályán volt a gyűlekező.


2017. szeptember 16-30.
Hagyományőrző alkotásaink szekszárdi kiállításon

Iskolánk hagyományőrző tehetséggondozó műhelye közös és egyéni alkotásokkal is nevezett a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra gyöngy és vessző kategóriában.

A Szekszárdi Szüreti Napok keretében a dél-dunántúli régió – Somogy – Tolna – Baranya – zsűri által válogatott anyagából rendezett kiállítást a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, amelyen a mi iskolánk alkotásai is szerepeltek.

Mindkét kategóriában 3-3 jutott tovább az országos kiállításra, köztük Szabó Fanni 8. osztályos tanuló babaszobája is.

2017. szeptember 20.

Kerékpártúra

 
A szomorkás idő ellenére az idei évben is részt vettünk szekszárdi Zöldtárs Alapítvány által szervezett Autómentes Napon.

A kerékpáros túra rendőri biztosítással zajlott. A kerekező csapatot Gemencben kapta el igazán az eső, de a 15 gyerek a három kísérővel becsületesen kitartott, teljesítette a 27 km-es távot.


2017. szeptember 11-13.
Erzsébet Tábor

 
Igazolt hiányzás szeptember 11-13. – őszi Erzsébet tábor ismét
 
 
A tavalyi őszi kaland sikerén felbuzdulva, az idei évet ismét vidám táborozással nyitottuk a 6-8. osztályosokkal. 31 tanuló és három kísérő pedagógus (Kovács Szilvia, Szerémi Erika, Valentinyi János) élvezhette a fonyódligeti tábor programjait a Balaton parton.

 
A táborba külön busszal érkeztünk. Időben elfoglaltuk a szállást, így már az első nap is bőven jutott idő játékra, kellemes időtöltésre. A tanulók és kísérőik dicsérték az ellátást és a programokat egyaránt. Kipróbáltuk a sárkányhajózást, este pedig mindenkit diszkóval várt a hangulatos rendezvénysátor.

 
A második napon a bátrak mászhattak falat, összemérhették ügyességüket a mini kalandpark drótpályáján, lehetett kézműveskedni, sportolni. Ebéd után sétahajóztunk a hullámzó Balatonon. Késő délután pedig sorversenyen vettek részt tízen, a többiek szurkoltak a csapatnak. A záró estén moldvai táncokat tanultunk.

 
A harmadik napon szomorúan vettünk búcsút a tábortól, azzal a reménnyel, hogy még visszatérhetünk a jövőben ide.


2017. szeptember 01.
Tanévnyitó

Ismét itt az új tanév!

Az elsősök hagyomá-nyosan még augusztus végén megismerkedtek a Törpi táborban az iskolával.


2017. szeptember 15.
TeSzedd

Iskolánk ebben a tanévben is részt vett az országosan meghirdetett akcióban. Péntek délután csatlakoztak hozzánk a szülők és a község több civil szervezetének tagjai is (Élhetőbb Decsért, Őszi Napfény Nyugdíjas Klub, Református Temetőért Alapítvány). Az idő kedvezett, a felnőttek és a gyerekek lelkesen vettek részt a munkában.

Hírfolyam
2017-18 Tanév
II. félév

2018. június 15.

Ismét virágdíszbe öltözött az iskola, elköszönt egy osztály, és a tanévet is bezártuk e napon. Az ünnepségen kapták meg a kitűnő tanulók a bizonyítványaikat.  Bíborvég-díjat kapott két elköszönő diákunk a sokéves kitűnő eredményért, példás magatartásért, közösségi munkájáért: Juszt Viktória és Szabó Fanni. A Jó tanuló, jó sportoló serleget a szintén kitűnő tanuló 6. osztályos Zsiga Levente kapta, aki korcsoportjában távolugrásból országos döntőben 8. helyen végzett. Gratulálunk!




2018. június 14.

Az idei tanévben a Bíborvég nap keretében a Faluházban mutatkoztak be a diákoknak, szülőknek és az érdeklődőknek iskolánk szakkörei.
Kis kiállítást rendeztünk a kézműves műhelyek, szakkörök, diákvállalkozások munkáiból.
A színpadon pedig zajlott az Ünnepnapok a Sárközben néptánccal és citerával pályázatunk záróműsora, majd szerepelt az alsósok kiskórusa, és a bronzokleveles vegyes kórus is. Láttuk a bábosok 3. helyezést elért új produkcióját is, melynek a bábjait a gyerekek készítették, hallottuk a kis versmondókat, Kiss Loretta Norinát és Józsa Ramóna Boglárkát, valamint Tóth Gusztáv autentikus roma gitárszólóját, énekét is.




2018. június 12.

Ökonap keretében a természet-és környezetvédelemmel ismerkedtek a diákok a hatfordulós akadályversenyen: tesztkitöltés, akadálypálya, activity, plakátkészítés, interaktív feladatok, és a tűzoltóság bemutatója. A meleg napot hűsítő habparti zárta.




2018. június 4.

Évek óta, így most is a mindenkori 7. osztályosok műsorával emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról.





2018. május 26.

A nyertes pályázatunk keretében a mostani tanévben alakult kórusunk az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyre is jelentkezett. Így a tanév vége felé a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskolában rendezett minősítőn vettünk részt, ahol a kislétszámú kórusunk bronz minősítést szerzett. (Részletek a Pályázataink NKA iskolai kórus alapítása 2017-2018 alatt)




2018. május 11.

Az ősz papírgyűjtésünk elmaradt, mert helyben nem volt szállító cég. A mostani alkalommal több mint 3 tonnát sikerült összeszedni péntek délutánra. Köszönet a szülőknek és más a település más lakóinak is a segítségért!




2018. május 11.

 
Harmadik alkalommal rendeztük meg alsó tagozatos gyerekek számára a „KIS JÁTÉKMESTER” versenyt. A játék során két iskola 42 diákja, négy korcsoportban, két-két játékban mérte össze logikai képességeit, stratégiai gondolkodását. A dobogós helyen mind iskolánk diákjai végeztek. Gratulálunk!
 
Versenyeredmények:
 
1. osztályosok:
1. Reizer Erik, 2. Kalányos Péter, 3. Szép Leticia
 
2. osztályosok:
1. Akay Márk, 2. Kiss Loretta, 3. Baktai Dávid
 
3. osztályosok:
1. Horváth Ádám, 2. Tóth István, 3. Baráth Brandon
 
4. osztályosok:
1. Akay Réka, 2. Zsiga Bettina, 3. Ferencz Regina


 

2018. április 25.

A „Bontakozó szárnyak” tehetséggondozó program keretében Pécsre kirándult a 15 fős csoport. Első állomás a Zsolnay negyed volt, ahol egy rendhagyó földrajzórán a csillagok között jártunk a Planetárium csillagászának vezetésével. Ezután fizikaóra következett, ahol látványos elektronikai kísérletek aktív részesei lehettünk, majd az interaktív varázstérben tapasztalhattuk meg  a körülöttünk lévő világ csodáit. Az eseménydús délelőtti program után szabadidő ugyanitt. Ezután jól esett a közös ebéd. Délután rövid sétát tettünk a történelmi belvárosban, majd megnéztük a Nemzeti Színház Padlás című előadását. Új élményekkel gazdagon tértünk haza.




2018. április 24.

 
Rendhagyó tanóra volt a községi könyvtárban. Prevenciós előadást tartott a „Csellengők” egykori tévéműsor szerkesztő-producere. Bár a tévéműsor néhány évvel ezelőtt megszűnt, Incze Zsuzsa továbbra is szeretné felhívni a figyelmet az eltűntekre, illetve a megelőzésre. Elmondása szerint így kerek a történet, ha személyesen is felkeresi az érintett korosztályt, és felhívja figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre. Filmvetítéssel egybekötött bemutatóját érdeklődéssel kísérték iskolánk 7. és 8. osztályos diákjai.



2018. április 23.

Gyönkön rendezték az idei Kincses Tolna Megye Értékhangoló Vetélkedőt. A versenyen iskolánk csapata (Juszt viktória, Szabó Fanni, Szabó Györgyi, Varga Erika, felkészítő tanár: Tóth Julianna) is bizonyított, hogy az ősz óta tartó felkészülés nem volt hiábavaló, és számos megyei értéket illetve hungarikumot ismernek. Most Tolna megye irodalmi és képzőművészeti értékei kerültek a fókuszba. Az elmúlt hónapokban a csapatok egyrészt felkészítést kaptak a megye tematika szerinti értékeiről, másrészt feladatlapokon ismerkedtek az értéktári mozgalommal. A játékos döntőn csapatunk becsülettel helytállt.




2018. április 14.

Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. szervezésében utolsó állomásához érkezett Szekszárdra a Tehetség Roadshow rendezvénysorozat. Itt Dombi Rudolf, a londoni olimpia aranyérmes kajakozója beszélt a gyerekeknek a kitartó, örömteli munkáról, aminek az eredményei majd beérnek. Később Lengyel Zsófi, válogatott sportoló, többszörös parakerékpáros és paratriatlon magyar bajnok mesélt sportpályafutásáról, munkájáról. A szervezők játékos és interaktív standokkal, helyi tehetséges fiatalok előadásaival várták a közönséget. Iskolánk citerásai is nagy sikkerel léptek fel. A Piac Placc rögtönzőtt kiállításként is szolgált kézműves munkáinknak. Az érdeklődők megismerkedhettek a slam poetry rejtelmeivel, valamint mozgásérzékelős videójátékokat is kipróbálhattak. Sokan érdeklődtek a látványos kísérletekiránt, de iskolánk kézműves standján is ügyeskedtek a fiatalok.




2018. április 13.

Hagyományteremtő szándékkal rendezett Kreatív Újrahasznosítási Versenyt a Szekszárdi Kolping Iskola. Az idei évben már nemcsak saját diákjaik dolgoztak, hanem hét általános iskola és négy középiskola tanulói is beneveztek a versenyre. Most a tanulóknak kutyák számára használható praktikus tárgyakat, eszközöket kellett készíteniük úgy, hogy azzal különféle már nem használatos anyagokat hasznosítsanak újra. A háromfős csapatoknak, egy felnőtt segítő bevonásával, 2 óra alatt kellett a „műveket” megalkotni. Csapatunk (Németh Réka, Akay Máté és Zsiga Levente 6. osztályos tanulók és tanáruk, Böröcz Anita) is több kutyafekhelyet és játékot készített, amivel a 11 versenyző csapat közül a 2. helyet szerezte meg. Gratulálunk!




2018. április 11.

A Költészet Napjára az alsós munkaközösség szervezett házi versmondó versenyt. A könyvtárban rendezett délutánon a gyerekek többsége felkészülten, bátran mondta el az életkorának megfelelő, vidám versét. A zsűri minden résztvevőt értékelt és oklevéllel és egyéb aprósággal jutalmazott.
 
Első helyezést ért el:
 
1. korcsoportban Kiss Loretta Norina 2. o.,
2. korcsoportban Józsa Ramóna Boglárka 4. o.,
3. korcsoportban Bayer Rebeka 5. o.


            

2018. április 6.

Az őszi rendezvényt folytatva tavasszal is megrendeztük péntek délutáni szép napsütésben az iskolai futóversenyt. Osztályonként rendőri felvezetéssel indultak a diákok, és a település néhány utcáján keresztül a műfüves pálya melleti szánkódomb volt a cél.





2018. április 6.

Városkörnyéki kispályás labdarúgás IV. korcsoport, a decsi műfüves pályán ezüstérem.




2018. március 28.

A hagyományos húsvéti projektprogramunk keretében kézműveskedéssel, húsvéti focibajnoksággal és társasjáték-délutánnal egészítettük ki a napot.


2018. március 26.

 
A Szekszárdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a Kerékpáros Iskola Kupa országos versenysorozatának szekszárdi döntőjét tartotta ezen a napon.  A tudáspróbán huszonhárom gyerek vett részt a környező általános iskolákból. A feladatok során a fiatalok elméleti tudásukról és gyakorlati képességeikről is tanúbizonyságot adhattak.   Iskolánkból Both Dávid, Kalányos Balázs, Németh Réka és Zsiga Levente 6. osztályos tanulók versenyeztek.




2018. március 14.

Az iskola március 15-i műsorát ismét együtt nézték meg az iskolások és a nagycsoportos óvodások a Faluházban.

A látványos, szépen sikerült műsort a színjátszó csoport adta, vezetőjük: Kovács Szilvia. Előtte elhelyezték az emlékezés zászlóit a Hősök szobránál is.




2018. március 5-9.
Pénz7 – Mini World
 
 
Iskolánk az idei a Pénz7 program keretében ismét megrendezte a Mini World hetet.
 
Így a tanulók a hét négy napján a tanulók kipróbálhatták magukat a munka világában, gyakorolták a dolgozó szerepét, önként jelentkezés alapján különböző műhelyekben, különböző egyszerű termékeket gyártottak. Munkájukért fizetést kaptak játékpénz (MINI-MANI) formájában, amellyel pénteken, a Piac-napon, vásárolhattak az általuk alkotott termékekből, és az eladó szerepét is gyakorolhatták




 2018. február 23.
"Cinegemadár"

Juszt Viktória, iskolánk 8. osztályos tanulója két kategóriában is indult a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Versenyen. A gyermek és ifjúsági korosztály ének kategóriájában ezüst minősítést szerzett, felnőtt korosztályban a Görönd citera zenekar tagjaként pedig citera-tanáraival, Kozma Erzsébettel és Lázár Jánossal együtt arany minősítést. Gratulálunk!


2018. február 20.

Szekszárd
A Babits Mihály Kulturális Központ által meghirdetett Hollós László természetismereti versmondó versenyen iskolánkból három tanuló vett részt: Bayer Leila, Józsa Ramóna Boglárka és Kiss Loretta Norina. Köszönjük!
 
Kölesd
Kincses Tolna megye – Értékhangoló Vetélkedő I. fordulóján a gyerekek az idén Tolna megye, és településünk irodalmi és képzőművészeti kincseivel, értékeivel ismerkedtek. Juszt Viktória, Szabó Fanni, Szabó Györgyi és Varga Erika az általuk készített gyönyörű gyöngyöket is bemutatták a jelenlévőknek.  




2018. február 16.
Farsangi bál

A harmadikosok Csavard fel a szőnyeget nyitótáncával kezdődött az alsósok farsangi bálja. Idén is sokan öltöttek jelmezt. A zsűri a legötletesebbeket jutalommal díjazta. Volt bálkirály-bálkirálynő választás, és sok zsákbamacska és karikás sorsjegy-nyeremény talált gazdára. Együtt táncoltunk, énekeltünk, remekül éreztük magunkat. Köszönet a szülői és támogatói segítségért!




2018. február 9.
Valentin-napi disco
 
A rendezvényen működött „Szívküldi futárszolgálat”, és bálkirályt - bálkirálynőt is választottak a gyerekek. Ebben az évben Oláh Anita és Sándor Ákos 8. osztályos tanulók nyerték el a címet. Sok tombolanyeremény talált gazdára. Ezúton köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában támogatta rendezvényünket!







Vissza a tartalomhoz