2015-16 Tanév hírfolyam - Bíborvég

Kisegítő lehetőségek
Tartalomhoz ugrás

2015-16 Tanév hírfolyam

Archívum
Hírfolyam
2015-16 Tanév
II. félév

2016. június 18.
Ballagás és tanévzáró

Az iskolánkban már régóta egy ünnepség keretében rendezzük a 8. osztályosok ballagását és a tanévzárót.

Az idén az ünnepség zárásaként került sor két pedagógus köszöntésére, kitüntető címek átadásra is. Munkája elismeréséül itt köszöntöttük a nyugdíjba vonuló Kern László igazgató urat, aki a pályán töltött több évtized, és a Decsen eltöltött 28 év után a Pedagógus Szolgálatért Érdemérmet vette át.

Utána pedig Hegedűs János tanár urat, aki matematikát, fizikát, technikát tanított az iskolában 1966-tól, a pedagógus diploma átvételétől 2006-os nyugdíjazásáig, E pedagógus diploma megszerzésének 50. évfordulója alkalmából a Pécsi Tudományegyetem Arany Díszoklevelét Antal Zsolt polgármester adta át Hegedűs Jánosnak.


2016. június 13-14-15.
Játékos projektnapok

A tanév utolsó napjait már nemcsak tanórák keretében, hanem játékos programokkal teli órákkal töltöttük el. Az egészségnap, közlekedési nap, sportnap és egy érdekes ÖKO-társas-játék elemei váltották egymást a projektnapok elemei között.




2016. június 13.
Alsós szakkörök bemutatója

Alsó tagozatos szakköreink (báb, kezdő citera, kézműves, kiskórus és néprajzi szakkör) az idei tanév végén iskolai hagyományaink szerint bemutatkoztak a tanulóifjúság és az érdeklődő szülők előtt. A kiállítást a felső tagozat kézműves munkái egészítették ki, a fellépést pedig az idei nyertes pályázatunk (NTP-KKI-15-0005) közös báb és citeraműsora. (lásd bővebben a Pályázatok alatt!) Rendezvényünknek nagy sikere volt, köszönjük!


2016. június 4.
Nemzeti Összetartozás Napja

Megemlékezést tartottunk az 1920-as trianoni békediktátum – a magyar történelem egyik legfájdalmasabb eseményéhez fűződő évfordulóról. A 7. osztályos diákok mellett az első osztályosok éneklése is színesítette a műsort, melyet Kocsis László diakónus-plébániaigazgató kísért gitárral.


2016. május 17.
I. KIS JÁTÉKMESTER verseny

Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg ezt a versenyt, az alsó tagozatos logikai-matematikai tehetségígéretek számára. Évfolyamonként két-két stratégiai játékban, nyolc játszmában mérte össze tudását 40 versenyző. Intézményünk tanulói mellett a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola hat tanulója is részt vett a versengésben. A verseny játékai: Isola, Potyogtatós amőba, Hasami Shogi, Mankala, Abalone, Reversi, Térbeli amőba, Pylos.



Eredmények:

1. évfolyam: 1. Tóth István Milán 2. Sztojka Roland Rikárdó   3. Fischer Csenge
2. évfolyam: 1. Horváth István Dániel 2. Ferencz Regina 3. Zufall Kinga Matild
3. évfolyam: 1. Nyírő Dávid 2. Szűcs Márton (Szekszárd) 3. Lambert Viola (Szekszárd)
4. évfolyam:  1. Both Dávid 2. Németh Réka Angyalka 3. Pusztai Vilmos


2016. május 14.
Cucorka Bábfesztivál

Szombaton intézményünk bábszakkörös tanulói részt vettek a kaposvári Bábszíntér szervezésében lebonyolított IV. Cucorka Gyermek Bábfesztiválon. Ez a fesztivál egyben a XVI. Dél-dunántúli Regionális Gyermek Bábfesztivál is, ahol Somogy, Tolna és Baranya megye óvodás és általános iskoláskorú gyermekei mutatkoztak be.

Iskolánk első alkalommal szerepelt itt. a Kiskakas gyémánt félkrajcárja bemutatásával. Az alkalmazott technika asztali bábjáték volt, több síkú díszlettel és térrel. A gyerekek nagyon jól érezték magukat az egész napos programon. Megtekintették a többi fellépő csoport bábműsorát, melyek ötleteket és segítséget adtak a további színvonalas munkához. A szakmai zsűri kiemelte és oklevéllel jutalmazta műsorunk ötletes díszleteit. A szervezők finom ebéddel és tortával is megvendégelték a csoportokat. Köszönjük az utazáshoz nyújtott szülői segítséget!


2016. május 6.
Májusi szüret

A 6. alkalommal megrendezett „Múltunkban a jövőnk” hon- és népismereti vetélkedő témája évente változik, az idén a szőlőművelés, szüret volt. Decs két 4fős csapata mellett az őcsényi iskola 4 tanulója is versenyzett. Az előzetes feladatokban gyűjteni kellett szüreti kisbíró által kidobolt rigmusokat, ill. üvegre ragasztva tervezni, kézzel rajzolni boros címkét.



A vetélkedőben különböző kreatív feladatokban, rejtvényekben elevenítették meg a gyerekek a szőlőművelés témáját a szőlőfajtáktól a régi szüreti eszközökön át, a borvidékek térképes megkereséséig. A gyakorlati feladatok idén is „komoly” próba elé állították a versenyzőket: nemcsak énekelni kellett, az udvaron gumicsizmahajítás is volt, a teremben pedig a mazsolaszemeket kellett időre szétválogatni más hasonló nagyságú szemes termékektől (pl. levesgyöngy, mogyoró stb.)

A jó hangulatú, színes vetélkedőt Őcsény csapata nyerte a decsiek előtt. Gratulálunk!


2016. április
MINI WORLD

E hónap utolsó hetében öt napra újra behoztuk a munka
világát az iskola falai közé, megnyitotta kapuit a MINI
WORLD. Iskolánk tanulói kipróbálhatták a munkás hétköznapokat, a dolgozó szerepét.

Az alsósok osztálykeretben dolgoztak, a felsősök naponta
különböző műhelyekbe jelentkezhettek érdeklődési körüknek megfelelően. A munkahelyeken általában termékgyártás folyt, de az idén először környezetük tisztításáért, szépítéséért is fizetést kaptak a gyerekek mini money-ban. Kicsik és nagyok egyaránt szorgalmasan és jól dolgoztak hétfőtől csütörtökig.

A fizetés elköltésére a hetet záró vásáron nyílt lehetőség pénteken. A gyerekek az udvaron pakolták ki portékáikat. Könyvjelzők, ablakdíszek, ceruzatartók, papírtáskák, kabalafigurák, hűtőmágnesek, kulcstartók, mackók, papírvirágok, mobiltartók, hímzéssel díszített üdvözlőkártyák, vesszőből készített díszek kerültek az asztalokra. A diákok először megnézték az egyes műhelyek produktumait, majd kezdetét vette az árusítás és a vásárlás. Fél óra alatt minden termék gazdára lelt. A vásári forgatagba a szülőket is meghívtuk nézelődni.


2016. május 2.
Toborzó Ország-futás

Iskolánk is csatlakozott a Budapestről induló Toborzó Ország-futáshoz, melyet a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága kezdeményezett és rendezett. Az Ország-futás április 13-án indult útjára ünnepélyes keretek között Budapestről. A szervezők a fővárost és valamennyi megyét érintő 2016 km-es váltófutással emlékeztek a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekre, és mindazokra a katonahősőkre, akik életüket áldozták a hazáért. Ők jelentik számunkra azt a gyökeret, amely összeköt minket elődeink távoli múltba vesző sorsával.


A váltó Tolna-megyei futója 2016. május 2-án érkezett településünkre Sárpilisről. A helyiségtáblánál csatlakoztak diákjaink a futókhoz és együtt érkeztek a Polgármesteri Hivatal épületéhez. Dr. Papp Csaba képviselő, a helyi Sportegyesület elnöke a váltók stafétabotjára díszszalagot kötött a rendezvényen való részvételünk emlékére, ezzel is támogatva a kezdeményezést. Ezt követően a váltó tovább futott a diákokkal a település végét jelző tábláig, majd a váltó egyedül folytatta útját Őcsény felé.

Diákjaink örömmel vettek részt a futásban, szívesen futottak volna tovább is. Szép és különleges élmény marad számukra a rendezvény.


2016. április 29.
Anyák napja az Idősek Otthonában

Anyák napja alkalmából az Idősek Otthona lakóit köszöntötték iskolánk diákjai pénteken délelőtt. Intézményünk énekkara, báb-és citera szakköre színes kis műsorral kedveskedett az időseknek. A jelenlévők szeretettel és meghatódva fogadták, majd nagy tapssal jutalmazták a produkciót. A műsort követően mindenféle finomsággal vendégelték meg a gyerekeket. Felkészítő pedagógusok: Farkas Éva és Kozma Erzsébet tanítónők.


2016. április 28.
„Te Szedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért”

Intézményünk ebben az évben is csatlakozott a „Te Szedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” országos akcióhoz. Április 28-án délután összesen 150 fő diák, pedagógus, a hozzájuk csatlakozó szülők és civil egyesületek (Élhetőbb Decsért Alapítvány, a Decsi Református Temetőért Alapítvány és az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub) tagjai vettek részt a szemétszedésben. Az eredmény közel 50 zsák szemét! Köszönjük a résztvevők munkáját!


2016. április 20.
Papírgyűjtés

Eredményes volt a tavaszi papírgyűjtési akció! Az iskola diákönkormányzata ismét megszervezte szokásos tavaszi papírgyűjtési akcióját. A munkából a diákokon és pedagógusokon kívül a szülők is kivették részüket, így a nap végére 1970 kg papírhulladék gyűlt össze. A diákönkormányzat ezúton mond köszönetet mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a papírgyűjtés sikeréhez.



2016. április 18.
A Föld Napja

A Föld Napja alkalmából iskolánk vetélkedőt rendezett a felsős diákok számára. Az osztályokat 4 fős csapatok képviselték. A feladatok érdekesek, gondolkodtatók és látványosak voltak: villámkérdések, Föld-totó, állat-és növényszínező, hulladékteszt, állatok élőhelyei, természetvédelmi totó és hulladékkal kapcsolatos szófejtő. A verseny nagyon szorosan alakult, a résztvevő diákok nagy tudásról tettek tanúságot.



A Föld-napi hetedhét próba eredménye:

1.hely 7. osztály csapata: Fischer Jázmin, Neumann Nikolett, Nagy Gergő, Rigó Károly

2.hely 6. osztály csapata: Juszt Viktória, Horváth Lídia, Pusztai Petra, Pusztai Petra Tifani

3.hely 5. osztály csapata: Kocsis Brigitta, Németh Virág, Fischer Norman, Pasztovszki Győző

Gratulálunk minden résztvevő diákunknak!


2016. április
Költészet napja

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendeztük a költészet napjához kapcsolódóan a „Hozz magaddal egy verset!” programot. Míg az előző évben 36, addig az idén már 49 tanuló mondta el kedvenc versét a könyvtárban.
Legtöbben Petőfi Sándor költeményeit szavalták, de válogattak Arany János, József Attila, Móra Ferenc, Nemes Nagy Ágnes verseiből is.


2016. április 12.
„A Sport Legyen a Tied!”

Ezen a napon sportági bemutatón vett részt iskolánk 23 diákja a szekszárdi Városi Sportcsarnokban.

Az esemény célja, hogy a gyermekeket rendszeres sportolásra ösztönözze, egyúttal szélesítse a sportágak utánpótlás-bázisát. A rendezvényen 15 sportág változatos és színes megjelenéssel, bemutatókkal reprezentálta magát. A program során diákjaink élsportolókkal is találkozhattak, valamint a legtöbb sportágat maguk is kipróbálhatták.

A rendezvény a tanulók számára két órás aktív kikapcsolást és mozgási lehetőséget kínált. Minden diák kapott egy műsorfüzetet, amiben lehetősége volt pecséteket gyűjteni a kipróbált sportágaknál. Aki legalább 10 pecsétet gyűjtött össze, az ajándékban részesült. A rendezvényről élményekkel eltelve, és sportolási terveket szövögetve tértek haza diákjaink.


2016. március 23.
Húsvéti projekt

Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink megismerjék a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat, hagyományokat, illetve játékos és kreatív tevékenységek által ráhangolódjanak a közelgő ünnepre. A színes, vidám húsvéti projektben az alábbi tevékenységek valósultak meg:



- Játékos vetélkedő az ünnepkörhöz kapcsolódóan
- Kézműves tevékenység:
  • nyuszis, virágos ablakdísz készítése,
  • papírtojás díszítése fonalgrafikával,
  • 3-D képeslap készítése, tojásfestés,
  • pohár nyuszi és húsvéti ajándékdoboz készítése
- Kiszejárás, locsolkodás
- Húsvéti focikupa

 
2016. március 21.
A Víz Világnapja

A Víz Világnapja alkalmából a diákönkormányzat vetélkedőt szervezett a felső tagozatosok számára. Osztályonként 4 fős csapatok vettek részt az interaktív játékban.
Első a 7. osztály, második a 6. osztály, harmadik az 5. osztály csapata lett, a 8. osztályosok a negyedik helyen végeztek


2016. március
Vendégeink voltak az ovisok

Februárban és márciusban több alkalommal vendégeink voltak az iskolában azok az óvodások, akik szeptembertől első osztályosok lesznek.
Az ovisok először egy játékos délutánon vettek részt, ahol kézműves tevékeny- séget végezhettek, logikai játékokkal játszhattak, valamint a tornateremben rollerezhettek, mozoghat- tak. A kicsik következő alkalommal már azt próbálták ki, hogy milyen iskolásnak lenni. Tanítási órákon vettek részt a negyedik osztályban, a nagyok segítségével igyekeztek jól megoldani a rájuk váró feladatokat matematikából és magyar nyelvből.

 A leendő elsősöket mindegyik alkalommal a negyedikesek fogadták és segítették, bátorították nagy szeretettel és türelemmel


2016. március 11.

Az iskola március 15-i műsorát nemcsak az iskolások nézték meg a Faluházban, hanem a nagycsoportos ovisok is. Ismét nagyszerűen sikerült! A műsort a színjátszó csoport adta, vezetőjük: Kovács Szilvia.




2016. február 19.
A busók elűzték a telet

A harmadikosok busó jelmezbe öltözve ropták nyitótáncukat az alsósok farsangi bálján, reméljük végleg elűzték a telet. Idén is sokan öltöttek jelmezt. A zsűri a legötletesebbeket jutalommal díjazta. A decsi vállalkozók és magánszemélyek adakoztak, hogy minél több zsákbamacska és karikás sorsjegy nyeremény találjon gazdára. Megkoronáztuk a bál királynőjét: Horváth Karolinát (3. o.) és királyát, Zsiga Leventét (4.o.), akik keringővel köszönték meg a szavazatokat. Sokat táncoltunk, énekeltünk, remekül éreztük magunkat.


2016. február 12.
Valentin-napi bálon táncoltak a gyerekek

Szerelem és szeretet... Az annyiszor elcsépelt szavak mögé most igazi tartalmat varázsolt iskolánk. Február 12-én, pénteken 16:00-19:00-ig a zsúfolásig telt ebédlőben felső tagozatos diákok báloztak Valentin nap alkalmából.

A rendezvényen bálkirályt és bálkirálynőt is választottak a gyerekek, valamint „Szívküldi futárszolgálat” működött. Ebben az évben Szabó Györgyi és Fischer Norman 5. osztályos tanulók nyerték el a címet. Sok-sok tombolanyeremény talált gazdára. Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket mindenkinek, aki bármilyen formában támogatta rendezvényünket.


2016. január 30.
2009 és 2012 után az előző évben beadott pályázatunk alapján elnyertük az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címet.

A cím elnyerését tanúsító oklevelet Bergerné Ifju Erzsébet igazgató asszony vehette át január 30-án, Budapesten ünnepélyes keretek között a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság igazgatójától.



HÍRFOLYAM
2015-16 Tanév
I. félév

2016. január 22.
Magyar Kultúra napján vetélkedővel tisztelegtünk a
Himnusz és költője, Kölcsey Ferenc emléke előtt. 4. osztálytól 8. osztályig 3 fős csapatok mérhették össze tudásukat. A feladatok szorosan kapcsolódtak kultúránkhoz, magyarságunkhoz.
Eredmények:
I. 7. osztály
II. 4. osztály
III. 6. osztály

2016. január 18.
Játékdélután az iskolában

Iskolánkban különböző logikai és stratégiai táblás játékok segítik a diákok matematikai-logikai intelligenciaterülethez tartozó képességeinek fejlesztését. Január 18-án, délután játékfoglalkozást szerveztünk iskolánk felső tagozatos diákjai számára.

A program jól sikerült, a gyerekek a különböző pályázati forrásokból vásárolt, egyszemélyes, párban vagy csoportban játszható táblás játékokkal, modern fejlesztő, logikai és társas játékokkal tanulhattak, játszhattak. (Abalone, Blokus, Rumis, Swish, Shapes, Triovision, sakk)

A nagy sikerre való tekintettel többször rendezünk majd hasonló szabadidős tevékenységet.


2016.01.16.
Decsi iskolások hagyományőrző munkái a komlói múzeumban

A komlói Muzeális Gyűjtemény új időszaki kiállítást nyitott január 16-án, Szabó Mónika, Sárpilisen élő amatőr festőművész Barangolás a Sárközben, Sárpilisen című kiállításával.

A kiállítást olyan tárlat egészíti ki, ahol a Sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület kézműves szakköre és a Komlói Díszítőművészeti Műhely munkái mellett a decsi Bíborvég Általános Iskola Hagyományőrző kézműves tehetségműhelyének gyöngyei, hímzései és egyéb munkái gazdagítanak.

A kiállítás ötletgazdája Pethő Jánosné, a decsi iskola Komlón élő nyugdíjas pedagógusa.


2015. december 18.
Karácsonyi projektnap

A tanulók osztályfőnökükkel a karácsonyról, az ünnepvárás és ajándékozás örömeiről beszélgettek, majd egy meghitt ünnepség keretében meggyújtottuk az utolsó adventi gyertyát is az aulában függő szép adventi koszorún. Ezt követően diákjaink kézműves foglalkozáson, játékos vetélkedőn, és karácsonyi futballbajnokságon vehettek részt. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap ünnepi, meghitt hangulatban telt.


2015. december 8.
Budapesten a KÖKI Terminál adott otthont a Diákvállalkozások Országos Karácsonyi Vásárának és Versenyének a Junior Achievement Magyarország Alapítvány szervezésében.



Iskolánk alsó tagozatos diákvállalkozása is részt vett a vásáron, a 12 tagú céget most 5 fő képviselte. A gyerekek spatulából és fagyöngyökből karkötőket, gyöngyökből fenyődíszeket és ablakdíszeket készítettek a vásárra.
A szakmai zsűritől a LEGJOBB ELADÓ címet nyerte el a decsi csapat: Both Dávid, Kalányos Balázs, Németh Réka Angyalka, Sárközi Szabolcs, Zsiga Levente, hiszen nagyon talpraesetten, lelkesen adták el a maguk készítette portékát.
Gratulálunk!!!


2015. december 14.
A VILÁGTÁJOLÓ oktatási weblap általános iskolás diákoknak szervez környezetismerettel, természetismerettel kapcsolatos versenyeket, vetélkedőket.

Ezen a weblapon hirdetett Lurkó Dekor Madáretető-készítő Versenyre két madáretetővel nevezett iskolánk az 5-8. osztályosok kategóriájában. Szavazni a Facebook-on lehetett. A fotókra leadott lájkok alapján a következő eredmények születtek:

5-8. évfolyam:
▪ Az Öko-szakkörösök madáretetőjére közel 200 szavazat érkezett, ők a 4. helyen végeztek.
▪ 2. HELYEZETT: SZABÓ GYÖRGYI, SZABÓ FANNI (443 SZAVAZAT)

Gratulálunk minden versenyzőnek, és nagyon köszönjük a szavazatokat!


2015. november 30-tól
Az adventi időszak pénteki napjain adventi gyertyagyújtásra került sor iskolánk aulájában.
A zöldellő fényű koszorú körül összegyűltünk, verssel és dallal köszöntve várjuk a karácsonyt.



2015. november 19.
Az óvodából az iskolába való átmenet programja keretében a volt óvó nénik látogatása az első osztályban a kéttanítós matematika és olvasás órán.



2015. november 9-13.
Idegen nyelvi témahét
Az idegen nyelvi (angol, német) témahét célja az önálló, illetve kooperatív információszerzés, az együttműködési készség növelése és az idegen nyelvek iránti tanulási motiváció fejlesztése játékos elemekkel.

Tevékenységeink:
- nemzetközi futballbaj-nokság
- országtablók készítése a célországok nevezetes-ségeiről
- nemzetek dalai: karaoke verseny angol és német nyelven
- quiz, keresztrejtvényfejtő, puzzle verseny


2015. november 6.
Iskolánk diákönkormányzata Mazsola avató bált szervezett, ahol tréfás, játékos keretek között felavatták az ötödikes mazsolákat. A Mazsola avató bált zene. tánc és termé-szetesen büfé tette teljessé.


2015. október 23.
A színjátszó szakkörösök lenyűgöző, nagyszerű műsora az iskolai és a községi ünnepélyen.



2015. október 19-21.
Őszi papírgyűjtés
Az esős idő miatt az Alisca Terra konténere 21-én, szerdán érkezett. Több mint 2 tonna papírt gyűjtöttünk.



2015. október 13.
A végzősök a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium pályaválasztási tájékoztatóját hallgatják.



2015. október 9.
Az „Időutazók” történelmi tehetséggondozó csoport látogatása a Wosinszky Mór Megyei Múzeumban.



2015. október 9.
Ezen a délutánon a DÖK szervezésében érdekes, játékos vetélkedővel köszöntöttük az Állatok Világnapját. A vetélkedőn a felsős osztályok hat csapata vett részt. A feladatok között hangfelismerés, nyomolvasás, Activity, árnyékfelismerés szerepelt az elméleti kérdések mellett. A sikeres megoldásokhoz a csapatoknak matematikai, biológiai és irodalmi ismeretekre is szükségük volt. Legjobban a 6. osztály egyik csapata szerepelt, második a 7. osztály, harmadik a 8. osztály csapata lett.


2015. október 8.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatósága kezdeményezésére a pék szakma népszerűsítésére pályaválasztási kisfilmet tekintettek meg a végzősök, és üzemlátogatást tettek a Decsi Pék Kft-nél, ahol Gál Miklós ügyvezető ismertette a gyerekekkel a szakma rejtelmeit, és a tanulók meglepetésként kis cipót is készíthettek saját maguknak.


2015. október 6.
Az aradi vértanúk napjára az iskola közösen, a 8. osztályos tanulók műsorával emlékezett.










2015. szeptember 25.
Harmadik alkalommal rendeztük meg iskolánkban a TÁMOP-3.1.4. pályázathoz kapcsolódóan a Sportos Diákok Napját. A program során diákjaink hét helyszínen különböző mozgásos és ügyességi játékokban vettek részt. (futás, kosárra dobás, hulahopp karika, szobakerékpározás, asztalitenisz, lengőteke, hetes rúgás és dobás)


2015. szeptember 23.
Tűzriadó próbát tartottunk.



2015. szeptember 22.
A szekszárdi Autómentes Nap rendezvényéhez csatlakozva iskolánk felsős diákjai kerékpártúrán vettek részt. (Útvonal: Decs – Őcsény – Sió árvízkapu)




2015. szeptember 22.
Mentoráló intézményi program (Játéktanítás)



2015. szeptember 14-15.
Szülői értekezletek


2015. szeptember 12.

Ismét Akkreditált Kiváló Tehetségpont lett a decsi Bíborvég Általános Iskola

Iskolánkban mindig is hangsúlyt fektetettünk a tehetséggondozásra. Tantestületünkben 2008-as évben megfogalmazódott az együttes igény, hogy a tehetséggondozás eddigi tevékenységeit átgondolva kidolgozzuk a tehetséggondozás rendszerét.

Feladatunknak tekintjük, hogy érdeklődő diákjaink kapjanak hatékony segítséget tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához, és minél teljesebb és minél személyesebb információhoz jussanak a különböző tehetséggondozó lehetőségekről.  Ezért 2009-ben iskolánk minden pedagógusa elvégezte az Iskolai tehetséggondozás akkreditált 30 órás tanfolyamot, s azóta is több, szintén 30 órás képzést teljesítettünk e területen. Folyamatosan kapcsolatot tartunk más tehetségpontokkal, és minden pályázati lehetőséget kihasználunk tehetséggondozó tevékenységünk tárgyi feltételeinek megteremtéséhez. Intézményünk 2009 óta Tehetségpont, 2012 óta Akkreditált Kiváló Tehetségpont.

Tehetséggondozó munkánk jellegzetességei, melyek lehetőséget nyújtanak tehetséges tanulóink fejlődéséhez, teret adnak tehetségük megmutatkozásának. A működő tehetséget azonosító és fejlesztő programok alapján az idén tavasszal indítottuk el a működésükre vonatkozó akkreditációt. Feladatunk volt a kidolgozott programok felülvizsgálata, a megvalósított programok és eredmények számbavétele, és az adatbázisban még nem szereplő új programok, tevékenységek, eredmények bemutatása, rögzítése.

A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) bizottsága megerősítette, hogy „az Önök Tehetségpontja szakmailag hiteles és kompetens tagja a Tehetségpontok egyre bővülő családjának, valamint működésével továbbra is aktív részese hálózatuknak.”

2015. szeptember 12-én, a MOM Kulturális Központban a „Tehetség szabadon” konferencia keretében került sor az idei Tehetségpont akkreditációs oklevelek ünnepélyes átadására. A most újabb 3 évre az Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést, oklevelet dr. Balogh László a MATEHETSZ elnöke adta át, ami munkánk nagy elismerése.

Ez a decsi pedagógusok közös eredménye, köszönet érte mindenkinek!

Tehetséggondozó munkánk jellegzetességei, melyek lehetőséget nyújtanak tehetséges tanulóink fejlődéséhez, teret adnak tehetségük megmutatkozásának:
- Diákvállalkozások
- A matematikai gondolkodás fejlesztése logikai és stratégiai-táblás játékokkal
- A néphagyomány-ápoló, művészeti, kézműves tevékenység sokfélesége

Bergerné Ifju Erzsébet


2015. szeptember 9.
Iskolánk 7. osztályos tanulói laborfoglalkozáson vettek részt a Szekszárdi I. Béla Gimnáziumban. (biológia, fizika)



2015. szeptember 7.
Iskolánk szakköreiben, tehetségműhelyeiben elkezdődött a munka.


2015. szeptember 1.
Tanévnyitó ünnepély, ahol az elsős diákokat iskolapolgárrá avattuk.



2015. augusztus 26-27.
Hagyományaink szerint „Törpitábort” szerveztünk leendő elsős tanulóink számára. A gyerekek megismerkedtek osztálytársaikkal és tanítóikkal. Bejárták az iskola épületét, és különböző foglalkozásokon vettek részt.





Vissza a tartalomhoz