2013-14 Tanév hírfolyam - Bíborvég

Kisegítő lehetőségek
Tartalomhoz ugrás

2013-14 Tanév hírfolyam

Archívum
HÍRFOLYAM
2013-14 Tanév
I. félév

2013. szeptember 2.
Tanévnyitó ünnepély – 24 kis elsős diákot köszönthettünk iskolánkban
KISOKOS diákoknak és szülőknek


2013. szeptember 2.
Kölyökatlétika


2013. szeptember 9-12.
Szülői értekezletek


2013. szeptember 14.
Szervezett formában már nem először vesz részt intézményünk az országos TeSzedd!- akcióban.
A szervezők az előre bejelentett találkozási pontokon TeSzedd!-logóval ellátott zsákot és kesztyűt osztottak szét az önkénteseknek. A TeSzedd!-es zsákokba összegyűjtött szemetet a helyi hulladékkezelő közszolgáltatók vitték el a lerakókba.
Az önkéntesség és a környezet védelme, a természet megóvása iránti elszántság mutatkozott meg a szülők, gyerekek, pedagógusok összefogásában, bár a szemetelő eső megrövídítette programunkat.


2013. október 7.
A 8. osztályos tanulók színvonalas műsorral emlékeztek meg az aradi vértanúk napjáról


2013. október 10.
Okos kert lépésről-lépésre c. rajzpályázat Rigó Arienn 2. oszt. tanuló 3. hely


2013. október 11.
Sportrendezvénnyel csatlakoztunk az országos Diáksport Napja programhoz. Tanulóink lelkesek, szívesen mozognak, szeretik a  sportot. Ennek az  igénynek a kielégítése érdekében vágtunk bele ebbe a  programba is.  Hagyományt szeretnénk teremteni a versenyzésekből.
Előzetesen  elkészítettünk egy programtervet, melyben meghatároztuk,  mely évfolyamok, hol  és mikor játszanak. Az udvaron és tanteremben  állomásokat rendeztünk be.
2013  méteres futással kezdtük a délutánt, több turnusban futották le a  részvevők a  távot. Ezt követően a különböző helyszíneken  forgószínpadszerűen vettek részt a  tanulók a versenyszámokban: step-pad  aerobik, távolugrás, kislabdahajítás.
Iskolánk  apraja-nagyja nagy lelkesedéssel és örömmel versenyzett.
A  következő évben a beszerzendő sportszereknek köszönhetően nagyobb  választékban  tudunk mozgás, illetve sportlehetőséget kínálni  diákjainknak.



2013. október 23.
Községi ünnepély, melynek színvonalas műsorát évek óta iskolánk színjátszói adják.


2013. október 25.
A DÖK és a 8. osztály szervezésében megtartottuk az ötödikesek „Mazsolaavatóját”


2013. november 1-től folyamatosan
Pályaválasztási hónap: iskolánk 8. osztályos tanulói ellátogattak a környék középiskoláinak nyílt napjaira, valamint részt vettek a Tolna megyei középiskolák pályaválasztási kiállításán.


2013. november 8.
Megkésett tökfaragó verseny


2013. november 18.
Fogadó órák a szülők számára


2013. december 6.
Mikulás-napi ajándékozás


2013. december 19.
Diákvállalkozó szakkörök karácsonyi vására


2013.december 20.
Karácsonyi műsor – iskolánk báb, citera és színjátszó szakkörösei közreműködésével


II. félév

2014. Januártól folyamatosan
Úszásoktatás kezdődött heti 1 órában iskolánk 2. és 5. osztályos diákjai, valamint a sárpilisi tagiskola tanulói számára


2014. január 7.
Iskolánk 40 diákja színházlátogatásra utazott Pécsre, ahol az „Óz a nagy varázsló” című zenés mesejátékot tekintették meg.


2014. január 24.
A Paksi Atomerőmű „energiabusza” Decsen
Az MVM Csoport, a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionjában tanulóink személyesen is kipróbálhatták, hogyan nőne a villamos energia ára és a környezetterhelés, ha csökkentené a legolcsóbb és legtisztább áramot előállító atomerőmű a teljesítményét. A Paksi Atomerőmű interaktív kiállítása alkalmával még több izgalmas kérdésre kaphattak választ az érdeklődők, nézhettek filmet az atomerőmű működéséről és az atomenergiáról, megtudhatták, mennyit kellene biciklizni ahhoz, hogy megtermeljék egy fél órás tévéműsor végignézéséhez szükséges energiát.


2014. február 13.
Pécs – TÁMOP-3.2.4. A Könyvtári pályázat zárórendezvénye
Iskolai könyvtárunk együttműködő partner volt a Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja pályázatában, „A könyvtár nyitva van!” elnevezésű projektben. Ebben a pályázatban a Dél-dunántúli régióban található 17 könyvtár működött együtt másfél éven át. A közös munka célja a könyvtárak látogatottságának növelése, a szolgáltatások fejlesztése és az olvasás népszerűsítése a diákok körében.
A projekt meghirdette „A legtöbbet olvasó iskola” versenyt, amelynek célcsoportja a 2-6. osztályos tanulók köre. Különböző olvasmányokhoz kapcsolódó feladatokat kaptak a gyerekek, melyek megoldása különböző készségeket, főként kreativitást igényelt.
A pécsi zárórendezvényre azokat a tanulókat várták iskolánként, akik ebben a versenyben szép eredményeket értek el. A versenyhez készült munkájaikból rögtönzött kiállítást rendeztek, ahol a zsürizést maguk a gyerekek végezték.
Iskolánkból e rendezvényen Asoltanei Alexandra, Szabó Györgyi és Varga Erika 3. osztályos tanulók vettek részt Bergerné Ifju Erzsébet kíséretével.


2014. február 14.
Felső tagozatos diákok Valentin-napi discója – DÖK rendezvény


2014. február 21.
Alsó tagozatos diákok farsangi rendezvénye


2014. február 28.
Tolna Megyei Kataszrófavédelmi Igazgatóság Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából megrendezett rajzversenyén a felső tagozatosok kategóriájában Marosi Anna 8.osztályos tanuló megyei első helyezést ért el.
Marosi Anna rajza



2014. március 15.
Ismét színvonalas községi ünnepély


2014. március 26.
A kézmuves szakkör tagjai látogatást tettek a faddi Meseházban a TÁMOP-3.1.4-12/2 Örökség programja keretében

Gáti Mariann különleges világa – látogatás a „Mítosz mesegalériában”
A Faddon élő művésznő gyönyörű otthonában, a közel 100 éves dédszülői parasztházban magyar népmesei hangulatot árasztó alkotások tekinthetők meg. A látogatás szervesen illeszkedik a felső tagozatos diákok részvételével zajló „Mit rejt a tulipános láda?” című  projektbe. A diákok megcsodálhatták a galériában a természeti formákon keresztül életre keltett művészeti alkotásokat, különböző technikákat – festészet, fafaragás, agyagszobrászat, tűzzománc, üvegfestés – ismerhettek meg. A művésznő tolmácsolásában a diákoknak szívet-lelket gyönyörködtető, felejthetetlen élményben volt része. A látottak és hallottak nem csak diákjaink ismereteit gazdagította, hanem lelkileg is megszólította őket.


2014. április 4.
Utcai zenélés – Tolna megyei Tehetséghónaphoz csatlakozó helyi rendezvény. A programot a Faluház előtti térre hirdettük meg az előzetesen elkészített plakátokon. A rövid kis műsorban iskolánk tehetséges tanulói léptek fel énekléssel és zenéléssel. A hangosítást az egyik diák édesapja oldotta meg. Köszönjük!
A szereplők – Szép Evelin (ének), Szabó Fanni és Szabó Györgyi harmonika, 6 fős citera együttes – nagy sikert arattak az érdeklődők körében.


2014. április 10.
Tolna Megyei Tehetség Hónap rendezvényén vettünk részt a Bonyhádi Petofi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium atlétikai centrumában


2014. április 2. hete
Idegen nyelvi témahét a TÁMOP-3.1.4-12/2 pályázat keretében



2014. április 11.
Közlekedési nap
2014. áprilisában közlekedési témanapot tartottunk. Bemelegítésként az alsósok a magyaróra keretében közlekedéssel kapcsolatos szövegértési feladatlapokkal, közlekedési totóval és közlekedési táblák színezésével mélyítették tudásukat. Ezután a szövegértési lapokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokon vettek részt. Az 1. osztályosok dióból kishajót, a 2. és 3. osztály tanulói űrhajót, a negyedikesek autó makettet készítettek.
A kerékpározás és a közlekedés szabályairól a rendőrökkel beszélgettek.


2014. április második hétvégéje
A decsi alsó tagozatos diákvállalkozás tagjai a Diákvállalkozások Országos Tavaszi Vásárán vettek részt


2014. április 16.
Húsvéti projektnap



2014. április 25.
4. alkalommal rendeztük meg a Múltunkban a jövőnk területi hon-és népismereti vetélkedőt



2014. április 27.
Túrázó diákok a Káli-medence szépségeit csodálták meg



2014. május 1.
Kerékpártúra a Gemencbe



2014. május 9.
A decsi Szülok a Gyermekekért Alapítvány szervzésében versmondó nap a Faluházban


2014. május 20.
Tanulmányi kirándulás a Budapestre a Csodák Palotájába és a Tropicariumba a TÁMOP-3.1.4-12/2 természettudományi projektje keretében



2014. május 28.
Országos kompetenciamérés 6. és 8. osztály, visszamérés 5. és 7. osztály


2014. június első hete
ÖKO-kirándulások


2014. június 6.
A 7. osztályos tanulók színvonalas musorral emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról


2014. június 10.
Egészségnap


2014. június 11.
III. Országos Elmetorna Bajnokság sok szép decsi eredményt hozott


2014. június 12.
Alsós énekkar és citeraszakkörök bemutatkozása


2014. június 14.
Ballagás és tanévzáró ünnepély

Vissza a tartalomhoz