2016-17 Tanév hírfolyam - Bíborvég

Kisegítő lehetőségek
Tartalomhoz ugrás

2016-17 Tanév hírfolyam

Archívum
Hírfolyam
2016-17 Tanév
II. félév

2017. június 17.
Ballagás

Az idei ballagáson először adtunk át díjat két búcsúzó nyolcadikosnak. Kara Dávid Jó tanuló, jó sportoló serleget kapott, Nagy Gergő pedig Bíborvég-díjat (emlékérem), az általános iskolában nyújtott folyamatos kitűnő eredményéért, és a különböző versenyeken nyújtott teljesítményéért.

Gyémántdiplomával köszöntöttük Takács Józsefné nyugdíjas tanítónőt, a Pedagógus Szolgálatért Emlékérmet a nyugdíjba vonuló Szabó Ernőné, Valika néni kapta.


2017. június 09.
Bíborvég nap

A Bíborvég-nap az a nap a tanév végén, amikor alsós szakköröseink és hagyományőrző tehetségműhelyünk bemutatkoznak. Ilyenkor kis kiállítással, vidám énekszóval és színes műsorral örvendeztetjük meg a tanulóifjúságot és az érdeklődő szülőket. Az alsós néprajzi szakkörösök, az NTP-MKÖ-16 pályázatunk gyönyörű munkái keretezték a bronz minősítésű bábosaink és a citerások sokszínű műsorát. a kis-kórus pedig a pályázatban készült bíborvég-hímzéses ingekben énekelt jókedvűen.


2017. június 04.
Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4-én, az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján nemzetünk határokon átívelő egységére emlékezünk. Iskolánkban a 7. osztályos tanulók „Békétlen béke” című ünnepi műsora erősítette bennünk az összetartozás érzését.


2017. június 2-3.
XXIV. Gyermekbábosok Országos Fesztivál

Intézményünk 6 bábos és 4 citera szakkörös tanulója részt vehetett Egerben e két napos rendezvényen, ahol összesen 17 csoport mutatta be produkcióját.

A Bíborkák Bábcsoport a Mindentlátó királylány című népmesét mutatta be, melyet elő citerazene színesített. Az alkalmazott technika asztali bábjáték és vegyes bábtechnika volt. A szakmai zsűri bronz minősítéssel jutalmazta a csoport munkáját.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat a két napos rendezvényen. Péntek este megtekinthették A dzsungel könyve című musicalt.A kötelező programok mellett időt szántunk Eger város történelmi nevezetességeinek a megtekintésére is. „Elfoglaltuk” az egri várat, megtekintettük a török időkből fennmaradt Minaretet illetve a Bazilikát és a Dobó teret. A rendezvényről kissé fáradtan, de annál nagyobb örömmelés sok-sok szép emlékkel tértünk haza.

A bábos és citerás gyerekeket Kozma Erzsébet készítette fel.


2017. május vége
 Ökoiskolai program

Az éves ökoiskolai program keretében az öko szakkör tagjai különböző zöldségfélék magjait vetették az iskola előkertjében található ültetőládákba. A kertészkedés a talaj előkészítésével kezdődött, majd a vetés után a gyerekek jól meglocsolták a veteményt. Azóta is rendszeresen ápolják, és öntözik a kiskertet.

 
Az utolsó szakköri foglalkozáson, a korábbi hagyományaikhoz híven halászlét főztek az iskola udvarában. A szakkör tagjai gondosan megszervezték, és előkészítették a jeles eseményt. Mindenki lelkiismeretesen hozta a szükséges nyersanyagot. A közös főzés és az ízletes ebéd elfogyasztása hangulatos, és méltó befejezése volt az egész éves munkának.


2017. május 16.
Író-olvasó találkozó

 
Madarak és fák napja alkalmából érkezett a decsi Faluház könyvtárába Telegdi Ágnes, Aranykönyv-díjas gyermekkönyv író. Az író-olvasó találkozón a Bíborvég Általános Iskola alsós diákjai vettek részt. Az írónő (aki fotóművész is) a technika segítségével nagy lelkesedéssel örökíti meg az állatok, madarak, virágok életét és szépségét. Ebből láthattunk részleteket az interaktív előadáson. Telegdi Ágnes könyvei egyéni hangvételű, varázslatos fotókkal tarkított igaz történetek, melyek olvasásra ösztönöznek.
„Megható volt a gyerekek érdeklődése munkásságom iránt. Nagyon jól esett. Több mint egy órát hallgatták történeteimet. És én csak mondtam, és mondtam a magamét, mert boldogság volt ilyen értő fülekre találni. Köszönöm, és remélem, hamarosan újra találkozunk.”- mondta az írónő a találkozó végén


2017. május 13.
Cucorka Bábfesztivál

2017. május 13-án intézményünk báb- és citera szakkörös tanulói részt vettek a CUCORKA Gyermekbábjátékosok Találkozóján a kaposvári Bábszíntér szervezésében. Ez a fesztivál egyben a XVII. Dél-dunántúli Regionális Gyermek Bábfesztivál is, ahol Somogy, Tolna – és Baranya megye óvodás és általános iskoláskorú gyermekei mutatkoztak be.

Intézményünk második alkalommal vett részt a fesztiválon.A bemutatott darab a Mindentlátó királylány. A szakmai zsűri kiemelte és oklevéllel jutalmazta a csoport nagyszerű összmunkáját, a dinamikus játékot és időkezelést. Az alkalmazott technika asztali bábjáték  és vegyes bábtechnika volt. A gyerekek nagyon jól érezték magukat az egész napos programon. Megtekintették a további fellépő 9 csoport bábműsorát, melyek ötleteket és segítséget adtak a további színvonalas munkához.

A szervezők finom ebéddel és tortával is megvendégelték a csoportokat. A rendezvényről kissé fáradtan, de annál nagyobb örömmel tértünk haza, mivel a Bíborkák Bábcsoport továbbjutott az Országos Bábfesztiválra Egerbe, ahol Tolna megyét képviseljük.


2017. május 12.
II.Kis Játékmester verseny

32 tanuló részvételével rendeztük meg ezt az egyéni játékversenyt. A gyerekek négy korcsoportban, két-két játékban, nyolc játszmában mérték össze tudásukat.

A verseny játékai: Potyogtatós amőba, Isola, Mankala, Hasami Shogi, Abalone, Reversi, Térbeli amőba, Pylos.

Versenyeredmények

1. helyezett Brettl Zsombor, Tóth István,  Akay Réka, Nyírő Dávid
2. helyezett Pusztai Dániel, Sztojka Roland,  Mészáros Zoltán, Szabó Balázs
3. helyezett Bányai Amina, Kiss Loretta, Baktai Dávid, Fischer Csenge, Rábenstein Frida,  Átal István


Angol nyelvi verseny 4. hely

Az MM Publications - ELT Hungary angol nyelvkönyvek kiadója által meghirdetett ELC verseny kifejezetten a magyar oktatási rendszerhez igazodó teljesen új angol nyelvi megmérettetés. A verseny egy 45 perces fordulóból áll és a versenyző diákok iskolájában kerül megrendezésre különböző korcsoportokban. Korcsoportonként más-más angol nyelvű olvasmánnyal kapcsolatos kérdésen kívül a feladatok az angol nyelv olyan különböző részeit ölelték fel, mint a szókincs, nyelvtan, kiejtés, kifejezések, az amerikai kultúra. A 30 felelet-választós kérdés fokozatosan növekvő nehézségű volt.

Mivel az 1300 versenyző közül több diák érte el ugyanazt a pontszámot (100%), újabb forduló következett: egy fogalmazást kellett írnia megadott szempontok alapján szótár használat nélkül. Így az összesítés alapján Nagy Gergő 8. osztályos tanuló az előkelő 4. helyet szerezte meg.
Gratulálunk! Büszkék vagyunk rá!

Felkészítő nevelő: Szerémi Erika


2017. ápr. 11.
Húsvéti projekt

Húsvétra készülődve a felső tagozatosok több tevékenységből választhattak. Kézműveskedtek papírból, textilből, festékkel: szép ajándékok készültek. Lezajlott a focikupa vegyes összetételű csapatokkal. A Fele sem igaz vetélkedőt a 6. osztályosok nyerték.


2017. április 11.
Hozz magaddal egy verset!

A könyvtárban az idei évben már több mint ötvenen vettek részt a Költészet napi programunkon. Mind verset hoztak magukkal: az elsősöktől a nyolcadikosokig. Oklevéllel,  könyvjelzővel és cukorkával jutalmaztuk a versmondókat, versolvasókat




2017. április
Húsvét előtti rendhagyó technika óra az 5. osztályban

Böröcz Anita tanítónő az ötödikesekkel technika tanóra keretében is a húsvétra készült. A fatörzs-lapocskákból készült nyulak után kifújt tojásokat díszítettek a tanulók. S hogy a tojás ne menjen kárba, a gyerekek rántottát készítettek belőle, és óra végén jóízűen elfogyasztották.


2017. március 22.
Víz világnapja

A DÖK által meghirdetett rajzversenyre sokan rajzoltak. Néhány rajzot kiemelünk a rögtönzött kiállításból.




2017. március 20.
Nyílt nap az ovisoknak

Ezen a napon a leendő tanító nénik, Szilvi néni és Enikő néni, valamint Tomi bácsi várta a nagycsoportosokat a 4. osztályosokkal. A kicsik színeztek, színes papírvirágokat készítettek, majd a tornacsarnokban ügyeskedtek.


2017. március 15.

Emlékezetes, színvonalas műsort adtak színjátszóink a községi ünnepségen. Utána került sor a jó tanulók jutalmazására. Az idén 25 gyermeket díjazott az önkormányzat 4,75-5,00 tanulmányi eredményükért. Gratulálunk!


2017. március 6-10.
Pénz7 – Mini World

Iskolánk nevezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett a Pénz7 programra.

Az osztályfőnöki és egyéb (pl. technika és életvitel, matematika) órák keretében megvalósuló élményalapú tanórai anyagok segítségével a pedagógusok interaktív módszerekkel ismertették meg a diákokat a pénzügyi, gazdálkodási alapfogalmakkal.

Nálunk ez a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete egyben a hagyományos Mini World témahét is volt. Ebben az időszakban hét négy napján a tanulók kipróbálhatják magukat a munka világában, gyakorolhatják a dolgozó szerepét, önként jelentkezés alapján különböző műhelyekben, különböző egyszerű termékeket gyárthatnak.

Munkájukért fizetést kaptak játékpénz (MINI-MANI) formájában, amellyel pénteken, a Piac-napon, vásárolhatnak az általuk alkotott termékekből, és az eladó szerepét is gyakorolhatják.


2017. március 7.
a  „Fogyasztó tudatosságra nevelő iskola” cím átadása

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelmi Államtitársága nevében Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a diákok fogyasztóvédelmi ismereteinek növelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet adományozta iskolánk részére.

Az átadásról kisfilm készült amely megtekinthető ITT.
A hivatalos információ pedig ITT




2017. február 17.
Farsang
 
Az alsó tagozatosok péntek délután tartották farsangi báljukat a 3. osztályosok szervezésében. A mulatságra 36 tanuló öltözött ötletes jelmezbe. Farsang hercegnője Hauwasser Dalma 1. osztályos, hercege Horváth Ádám 2. osztályos tanuló lett a szavazatok alapján. A vidám tánc mellett - hagyományosan - lehetett vásárolni zsákbamacskát és sorsjegyet is.  
 
Köszönjük a támogatóknak a rendezvényhez nyújtott támogatást, segítséget!


2017. február 10.
Valentin-napi disco

A rendezvényen működött „Szívküldi futárszolgálat”, és bálkirályt - bálkirálynőt is választottak a gyerekek. Ebben az évben Fischer Jázmin és Nagy Gergő 8. osztályos tanulók nyerték el a címet. Sok tombolanyeremény talált gazdára. Ezúton köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában támogatta rendezvényünket.


2017. január 26.
BankVelem Utazó Iskola Program

A Pontvelem Okos Program iskolánkkal kötött együttműködési megállapodásának köszönhetően egy mási programjával ismertette meg diákjainkat.

A BankVelem Utazó Iskola Program a kiválasztott oktatási intézményekben a diákok pénzügyi ismereteit erősíti játékos oktatás keretein belül. Hetedikes és nyolcadikos diákjaink egy interaktív előadáson vettek részt, ahol érdekes feladatok megoldásán túl sok hasznos ismeretet sajátíthattak el. A kisebbek számára az iskola ebédlőjének előterében egy játszóházat alakítottunk ki, ahol a pénzügyi tudatosságot segítő játékokkal játszhattak. A Kft. munkatársai ajándékot is hoztak, minden résztvevő diák kapott egy kis malacperselyt, iskolánk pedig társasjátékokat, malacos stressz-labdát, pénzjegy brikettet és plakátokat kapott.

 
2017. január 23.
Magyar Kultúra Napja

Vetélkedőt rendeztünk, melyet a Himnusz közös elmondásával nyitottunk. A felsős osztályokból 5 három fős csapat mérte össze a tudását. Legtöbb kérdés a magyarságtudathoz, műveltséghez, tájékozottsághoz kapcsolódott. A vetélkedő jó hangulatban telt; a végén az eredményektől függően könyvjelzők és édesség kiosztására került sor.

Eredmények: Első helyezés: 5. osztály, második a 8. osztály, harmadik pedig a 7. osztály csapata lett.

Hírfolyam
2016-17 Tanév
I. félév

2017. január 18.
Kincses Tolna Megye Értékhangoló

Tamásiban zajlott a Kincses Tolna Megyei Értékhangoló - Vetélkedő megyei döntője az általános iskolai csapatok számára. A 10 csapat a középdöntő feladatainak megoldása után játékos vetélkedőben mérte össze tudását a megyei értékekről és hungarikumokról.
 
Csapatunk (Fischer Jázmin, Juszt Viktória, Nagy Gergő, Szabó Fanni) becsülettel helyt állt. A végső megmérettetésben csak egy-egy pont különbséggel szorultak le a dobogóról, és végeztek a paksi, őcsényi és dunaföldvári általános iskola mögött a 4. helyen.
 
Köszönjük nekik a lelkiismeretes felkészülést és reméljük, hogy mindaz a tudás, amivel gazdagodtak, további értékek megismerésére sarkallja őket. Felkészítő nevelő Tóth Julianna.


2017. január 13.
Játékdélután

Már az elmúlt tanévben is nagy sikere volt a DÖK által szervezett játék-délutánoknak.  A felső tagozatosok az iskola különböző logikai és stratégiai táblás játékaiból választhattak. Lelkesen játszottak a régi és az új társasjátékokkal is.  (Abalone, Blokus, Rumis, Swish, Triovision, Offboard, Quarto …)




2016. december 20.
Karácsonyi projektnap

Ezen a napon gyújtottuk meg az utolsó adventi gyertyát.  Ezután diákjaink kézműves foglalkozásokon, karácsonyi vetélkedőn, karácsonyi futballkupán vettek részt. Kiskórusunk és a bábosok az óvódásokkal együtt köszöntötte a karácsonyt az óvodában, majd karácsonyi műsort adtak mindkét idősotthonban




2016. december 16.
Újabb díj a kis diákvállalkozóknak

Iskolánk alsó tagozatos diákvállalkozása idén is részt vett Budapesten a Diákvállalkozások Országos Karácsonyi Vásárán. A rendezvényt, melynek 2016. december 16-án a KÖKI Terminál adott otthont, a Junior Achievement Alapítvány szervezte. A vásáron, mely egyben verseny is, általános iskolás és középiskolás diákvállalkozások kínálták termékeiket a pláza látogatóinak. A decsi gyerekek saját rajzaikból készített hűtőmágneseket, gyöngyből fűzött fenyődíszeket és gyöngyökkel díszített dobozokat árusítottak. A decsi diákvállalkozók asztala a Legszebb stand kategória díját érdemelte ki a szakmai zsűritől, a kis vállalkozók az oklevél mellett összesen 20.000Ft értékben ajándékutalványt is kaptak. A sikeres öt fős csapat tagjai Akay Réka, Fischer Csenge, Hauwasser Dalma, Horváth Karolina és Nyírő Dávid voltak. A diákvállalkozás munkáját Tóth Judit és Tóth Anna segítette.


2016. december 7.
Nyitott pékségek napja

A pék szakma megismerése és népszerűsítése érdekében nyolcadikosaink látogatást tettek a decsi pékségben, ahol betekintést nyerhettek a péküzem mindennapi munkájába. A látogatás végén finom péksüteményeket kóstolhattak.



2016. december 2.
Advent második gyertyagyújtás

Az ünnepek lehetőséget adnak arra, hogy az iskolában is kizökkenjünk a hétköznapokból. Mivel közösségben éli át a gyermek, ezért erősítik az összetartozást, a kisebb-nagyobb csoporthoz való kötődést. Az ünnepek megélése, átélése segíti az ünnepelni tudást, mely a családi otthonokban majd tovább folytatódik. A második adventi gyertya gyújtását a hatodikosok versei kísérték, és a közös éneklés sem maradt el.




2016. november 25.
Advent első gyertyagyújtás

Az adventi időszakban az idei tanévben is lesz minden pénteken gyertyagyújtás. Az igazgatónő, és Kocsis László diakónus ünnepi szavai után az ötödikes gyerekek karácsonyváró műsorral köszöntötték diáktársaikat. A szép ünnepi díszítés, a gyertyagyújtás ünnepi pillanata, a közös éneklés meghitt ünnepi hangulatot teremtettek az iskolában


2016. november 17.
Őszi kézműves foglalkozás

Az ősz, mint évszak, számos lehetőséget kínál kézműves technikák elsajátítására, őszi természetes anyagok felhasználására, ismeretek elsajátítására.A kézműves alkotások, mint esztétikai örömforrás, pozitív motivációként hatnak a tanulókra. A foglalkozást a Diákönkormányzat szervezésében iskolánk kézműves termében tartottuk Szabó Ernőné és Vaszlavek Ildikó tanárnők vezetésével. A diákok természetes anyagok (fatörzsszelet, faágak, toboz, dió, mandula) felhasználásával esztétikus és vidám „műalkotásokat” készítettek. Az elkészült munkadarabokat a gyerekek haza vihették.


2016. november 15.
Értékhangoló Kölesden

„Értékhangolóra” gyűltek össze a diákok és tanáraik Kölesden, hogy a megyei önkormányzat „Kincses Tolna Megye” című értékvetélkedőjére felkészüljenek. A résztvevőket Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki szerint a fiatalok nem is gondolnák, mennyi érték van a közvetlen közelükben. Erre hívja fel a figyelmet a program.
Versenyző csapatunk: Fischer Jázmin, Juszt Viktória, Szabó Fanni, Nagy Gergő.
Nekik az elődöntőben december 22-ig egy tesztsort kell megoldaniuk, és egy kiválasztott értékről kell esszét írniuk.
Felkészítő: Tóth Julianna.


2016. november 11.
Mazsola avató

Ismét szépen szervezett, rendezett eseményt iskolánk diákönkormányzata.

Játékos, tréfás feladatok várták az ötödikeseket, akik jól vették az akadályokat.

Az avatót zene, tánc és büfé követte.




2016. október 23.
1956-2016. Ünnepség

Az októberi forradalom 60. évfordulójára méltó előadással emlékeztünk a Faluházban.  A színjátszósok műsora emlékezetes élmény marad, a községi ünnepélyen is sikert arattak.




2016. október 4.
Az Állatok világnapja

Ez a nap felhívja a figyelmet az emberek és állatok együttélésének szabályaira. Legfőbb üzenete, hogy egész évben éljünk harmóniában a természettel, környezetünkkel és a minket körülvevő élőlényekkel. A DÖK vetélkedőt szervezett erre az alkalomra, olyan feladatokkal, melyek játékos formában gazdagította az ismereteket.
Első helyen a 7. és 8. osztály csapata végzett holtversenyben, utána a hatodikosok következtek, majd az ötödikesek.


2016. október 6.
Az aradi vértanúk napja

Az aradi vértanúk napjára az iskolában, közösen emlékeztünk a 8. osztályos tanulók és a „Kiskórus” műsorával.



2016. szeptember 30.
Európai Diáksport Napja

Nagy számban jelentkeztek a diákok az előzetesen meghirdetett versenyszámokra. 141-en teljesítették a 2016 méteres Diáksport Napi Futótávot az iskola udvarán kimért pályán. Ezt követően további hat helyszínen forgószínpadszerűen vettek részt a tanulók a versenyszámokban: hetes dobás, hetes rúgás, taposó pad, roller pálya, szobakerékpározás, asztalitenisz mini mérkőzések. A tanulókat egyéni pontgyűjtő lapon értékeltük. Minden résztvevő testnevelésből szorgalmi 5-öst kapott.


2016. szeptember 30.
Népmese napja

Ezen a napon az 1. és 2. osztályos tanulóknak a nyolcadikos lányok mesét olvastak fel. A 3. és 4. osztályosok feladata a mesékkel kapcsolatos rejtvényfejtés volt. A helyes megoldásokat szép házilag készített könyvjelzővel jutalmaztuk.










2016. Szeptember 22.
Kerékpárral az Autómentes napon

A szekszárdi Zöldtárs Alapítvány által rendezett Autómentes nap alkalmából kerékpártúrán vett részt iskolánk 15 tanulója 3 felnőtt kíséretében. A rendőrség által biztosított bringás menet a Garay térről indult majd Szőlőhegy felől érte el az őcsényi benzinkutat, ahol mi is csatlakoztunk. A Keselyűsi kisvasút állomásnál pihenőt tartottunk. Minden gyermek kapott ásványvizet és almát. Rövid pihenő után a menet elindult visszafelé. Az autópályát elérve mi elváltunk a többiektől. A szép őszi napsütésben kellemesen elfáradva érkeztünk meg.


2016. szeptember 15-17.
Őszi kalandtábor

A 2016/2017-es tanévet az Erzsébet Program pályázatán nyert Őszi kalandtáborral kezdtük. A háromnapos táborozáson, Fonyódligeten, 30 felső tagozatos diák vett részt. A gyerekek az útiköltségen kívül 1000 Ft önrész befizetésével napi ötszöri bőséges étkezésben részesültek, s a két éjszakai szállást és a változatos programokat is magába foglalta ez az összeg.

A három nap alatt volt táborismereti vetélkedő, Szafari játék, esti disco, sorverseny, rókakereső bajnokság és mivel az időjárás is kegyes volt hozzánk, fürödtünk is a Balatonban. Az elszánt horgászok is kipróbálhatták tudásukat  a parton. Néhányan barátságot kötöttek más iskolából érkezett gyerekekkel is.

A tábor vezetése mindent megtett a gyerekek jó hangulatáért és biztonságáért. Példaértékű volt a szervezés rugalmassága. Élményekkel gazdagodva tértünk haza.


2016. szeptember 1.
Megkezdődött az új tanév

A szeptember elsejei tanévnyitó előtt a beiratkozott elsőseink Törpi táborban ismerkedtek az iskolával.





Vissza a tartalomhoz