Hírek - Bíborvég

Kisegítő lehetőségek
Tartalomhoz ugrás

Hírek

Archívum
Örökség program 2013.
2013. szeptember, október, november és december hónapjaiban az ÖRÖKSÉG program keretében többféle anyaggal, eszközzel, technikával, mesterséggel ismerkedtek meg a tanulóink.

Fazekasság témáján belül vizsgálták a gyerekek a kerámiatárgyak funkcióit, a népi fazekasság alapanyagait, az agyagozás szerszámait, eszközeit, melyek közül a mintázófákat, hurkokat, gyűrűket ki is próbálták. Áttekintették a tárgyak készítési folyamatát, megismertek néhány díszítési módot.

Tapasztalataikat, ismereteiket felhasználva készítettek gyöngyöket, primitív technikával edényeket és figurális edényeket, díszeket modellezőmasszából. 

Az elsősök szövés-fonás keretében vizsgálták a fonalak eredetét, tulajdonságait, felhasználási lehetőségeit. A megmunkálás eszközei közül a körmöcskét ismerték meg. Játékokat (kígyót, csigát), öveket, pántokat készítettek.

A másodikosok a bőr tulajdonságainak vizsgálatát követően a megmunkálás eszközei közül a bőrlyukasztót ismerték meg. A bőrös technikák közül pedig a bőrszalaggal történő rögzítést, díszítést próbálták ki, kulcstartót készítettek, pénztárcát fűztek össze. 

Advent időszakában a gyerekek mécsestartókat díszítettek üvegfestéssel.

A harmadikosok fából készült használati tárgyakat, bútorokat vizsgáltak, nagy hangsúlyt helyezve a Sárközben használt bútorokra. Megfigyelték a festett ládák funkcióját, díszítési módjait.

A megismert motívumok felhasználásával, újragondolásával motívumokat terveztek kis faládájukra, majd a mintát festéssel el is készítették a ládán.

A negyedikesek a nemez eredetével, alapanyagával és felhasználási lehetőségével foglalkoztak, majd kipróbálták a nemezelés technikáját, tarsolyt készítettek.

A nemezelés mellett a negyedikes tanulók a kosárfonás mesterségébe is belekóstoltak, peddignádból kosarat és csillagot készítettek.

A harmadikosok és negyedikesek közös témája volt ebben az időszakban a gyöngy. Miután összegyűjtötték a gyöngy sokféle felhasználási lehetőségét, hópelyheket fűztek gyöngyből.

Az ÖRÖKSÉG NAPOK keretében a múzeumlátogatás célja, hogy tanulóink ismerkedjenek meg a mézeskalácsos, gyertyás mesterséggel, annak alapanyagaival, hagyományos eszközeivel, technikáival, próbálják ki a mézeskalács díszítését.

A látogatás során a tanulók átfogó képet kaptak a mézeskalácsos és gyertyás mesterségről. Aktív résztvevői voltak a múzeumi foglalkozásnak. 

Érdeklődéssel hallgatták a tárlatvezetést, figyelmesen nézték a kiállítást, a bemutatót és a filmet, a témához kapcsolódó kérdéseket tudtak feltenni. A díszítés során igyekeztek alkalmazni a látottakat, hallottakat.


Ismét díjat hoztak az alsós diákvállalkozók
A decsi általános iskolában nyolcadik éve dolgozhatnak alsó tagozatos gyerekek diákvállalkozásban. – A diákvállalkozók tevékenysége nagyon hasonlít az igazi vállalkozók munkájához. Nekik kell megtalálni a siker alapjául szolgáló ötletet, megszervezik a termelést, reklámozzák terméküket, értékesítik azokat, közben fejlődik vállalkozói kompetenciájuk.

– Ebben a tanévben harmadikos gyerekek az alsós diákvállalkozás tagjai.

A kis diákvállalkozók minden évben részt vesznek a Junior Achievement Magyarország Országos Húsvéti Vásárán, ami egyben verseny is. Az idén április 16-án rendezték a húsvéti vásárt Budapesten, a Lurdy Házban. A decsi vállalkozópalánták többféle terméket gyártottak és vittek a vásárra. A Fedezzük fel az erdőt! című társasjátékot főleg gyerekeknek ajánlották. Kétféle ablakdíszt készítettek, valamint húsvéti tojásmintákkal hűtőmágneseket, amelyekhez locsolóverset és egy színezőt is csomagoltak.

A decsi iskolások apró ajándékkal invitálták standjukhoz a vásárlátogatókat, ahol bemutatták termékeiket. Az érdeklődők többsége vásárolt is az ötletes, szépen elkészített és csomagolt termékekből.

A szakmai zsűri a decsi gyerekeknek ítélte a „Legjobb marketing munka” kategória díját az általános iskolások korosztályában.

A sikeres diákvállalkozás tagjai: Jelusics Kiara, Schäffer Kata, Ignácz Éva, Schiszler Alexandra, Sárközi Juliána, Simon Gabriella, Szabados Molnár Ketrin, Tóth Henrik Tivadar, Kith Péter Adrián, Varga Veronika, Sárközi Szabolcs, Kalányos György Dávid és Papp Barnabás Károly. Tóth Judit DECS ALSÓ diákvállalkozás munkáját segítő pedagógus


Az atomenergia (előadás) – beszámoló
Iskolánk 7. osztályos tanulói – Milka csapat néven – beneveztek az szekszárdi Ifjúsági Unió Ne légy birka! – vetélkedősorozatába.
2011. április elején mi – a decsi Bíborvég ÁMK Milka csapata – tartalmas, érdekes előadást tartottunk az iskola közösségi termében az atomenergia hasznáról és veszélyeiről.

Az előadáson részt vettek az intézmény tanulói, tanárai. A témának szomorú aktualitást adott a japán földrengés következményeként kialakult vészhelyzet. A történeti áttekintés során bemutattuk az atomenergia felhasználásának lehetőségeit, és veszélyeit. Diavetítéssel tettük szemléletessé előadásunkat, amelyben három rövidfilm is helyet kapott az alábbi témákban: Hirosima, Csernobil,  A paksi atomerőmű

A felkészülés ideje alatt alaposan körbejártuk a témát, és sok érdekes dolgot megtudtunk róla. Ökoiskolai környezetvédelmi programunk keretében a felső tagozatos osztályokban is bemutattuk az összeállított anyagot. Az előadás után sokan fordultak hozzánk érdeklődéssel e témakörben. Úgy érezzük, hogy sikerült olyan témát találnunk, amely aktualitása (Japán, energiaválság környezetvédelem, az emberiség béke iránti igénye) miatt az egyik legfontosabb kérdés napjainkban.

A csapat tagjai: Acsádi Orsolya, Bogdán Bettina, Brigovácz Bianka, Fehér Laura, Fischer Nikolett, Ignácz József, Józsa Dávid, Juhász Szabolcs, Kovács Ernő, Simon József 7. osztályos tanulók, felkészítő nevelő: Valentinyi János
Diákvállalkozás…
A decsi általános iskolában minden tanév elején DECS ALSÓ névvel diákvállalkozást alapítanak alsó tagozatos diákok, vállalkozásukat mindig tanév végéig működtetik.

Ebben a tanévben harmadikos tanulók dolgoznak diákvállalkozásban: Schäffer Kata, Jelusics Kiara, Schiszler Alexandra, Ignácz Éva, Simon Gabriella, Szabados Molnár Ketrin, Papp Barnabás Károly, Sárközi Szabolcs József, Kith Péter Adrián, Tóth Henrik Tivadar, Varga Veronika, Sárközi Juliána, Kalányos György Dávid. Ők az ősz folyamán

hűtőmágneseket, karkötőket, társasjátékot /Fedezzük fel az erdőt!/ és ügyességi játékot készítettek. A vállalkozópalánták minden évben részt vesznek a Junior Achievement Magyarország Országos Karácsonyi Vásárán, ahol azokat a termékeket árusítják, amelyeket ők gyártottak.

Az idén ezt december 18-án rendezték Budapesten a Lurdy Házban. A vásár mindig egyben verseny is. A vásárokról a decsi alsósok eddig mindig valamilyen díjjal tértek haza, az idén a szakmai zsűritől a „Legjobb eladó” kategória díját érdemelték ki.

A DECS ALSÓ diákvállalkozás munkáját Tóth Judit segíti.
Vissza a tartalomhoz