2020-21 Tanév hírfolyam - Bíborvég

Kisegítő lehetőségek
Tartalomhoz ugrás

2020-21 Tanév hírfolyam

Archívum
Ez történt

2020-21 Tanév
II. félév

2021. június 17. – Tanévzáró

2021. június 17-én délután tartottuk meg tanévzáró ünnepélyünket. Az ünnepély keretében kiosztásra kerültek a kitűnő tanulók jutalomkönyvei, a Folland Alapítvány ösztöndíja, melyet Varga Dóra és Józsa Ramóna Boglárka kaptak. Az ünnepély után a bizonyítványok kiosztása osztálykeretben valósult meg. A nyári szünetre Mindenkinek jó pihenést kívánunk!2021. június 12. – Ballagás

2021. június 12-én tartottuk Ballagási ünnepségünket. Az elballagó nyolcadik osztályosok és a meghívott vendégek tiszteletére ünnepi díszbe öltöztettük az iskolát. A ballagási műsor és beszéd után kiosztásra kerültek a kitűnő tanulmányi eredményekért járó jutalomkönyvek Bayer Alexandra Rebekának és Nyírő Dávidnak. Gratulálunk a végzős diákoknak és sok sikert kívánunk a továbbtanuláshoz.2021. június 4. – Nemzeti Összetartozás Napja

2021. június 4-én iskolánk tanulói egy rövid műsorral készültek a Nemzeti Összetartozás Napjára. A látványos műsort tanulóink az udvaron tekintették meg.
2021. május 27. – Gyereknapi bábelőadás

2021. május 27-én Gyermeknap alkalmából Pályi János hozta el nekünk Vitéz László bábelőadását.  Az előadáson az alsó tagozatos gyerekek mellett az óvodások is részt vettek. Vitéz László nagy sikert aratott a nézők körében.2021. április 19-23. – Fenntarthatósági témahét

A Fenntarthatósági témahét alkalmából minden osztály feladatot vállalt az iskola környezetének szépítésében. A tanulók szemetet szedtek, összegyűjtötték a lehullott leveleket, virágot ültettek. Természetesen a gyakorlat mellett egy kis elmélet is megbújt a tanórák keretében a fenntarthatósággal kapcsolatosan. A hetet egy kis kerékpár túrával zártuk.2021. március 1-5. - PÉNZ7

Iskolánk tanulói a Pénz7 keretében egy héten keresztül bővíthették ismereteiket a Családi költségvetés témakörben játékos feladatok segítségével.2021. február 12. - Farsang

Az idei tanévben is megtartottuk Farsangi bálunkat, bár a megszokottól eltérően, osztálykeretben sajnos szülők nélkül, de annál jobb hangulatban. Ebben az évben is volt zsákba macska, tombola sorsolás, bál király és bál királynő választás és természetesen a jelmezes felvonulás zsűrizése sem maradt el. Idén is nagyon ötletes jelmezek születtek. Ezúton szeretnénk megköszönni a szülőknek és a szponzoroknak a támogatást.


 

2021. január – Magyar Kultúra Napja

2021. január végén került megrendezésre a Magyar Kultúra Napja. Az tanulók játékos feladatokat oldottak meg. Az alsósok színeztek címert, sorba rendezték a Himnusz összekevert sorait, a felsősök gondolkodtató teszteket oldottak meg.2020-21 Tanév
I. félév

2020. december 18.
 
A téli szünet előtt szintén osztálykeretben rendezett karácsonyi projektnapon kézműves és játékos feladatok megoldásával hangolódtunk az ünnepre. A települési kezdeményezésű „Adventi ablakok” (karácsonyig minden nap számozása más-más ház más-más ablaka)  akcióban december 18-i az ablakdíszítésünk. Az osztálytermek ablakain kívül ilyenkor az intézmény bejárati nagy ablaka is téli, karácsonyi „ruhát ölt”.


2020. november 20.
 
Az idei évben is megrendezésre került intézményünkben a Pályaválasztási nap, melyet nem a hagyományos módon, hanem a veszélyhelyzetre tekintettel osztálykeretben valósítottunk meg. Az alsó tagozat tanulói játékos formában ismerkedtek a különböző szakmákkal, felső tagozatban pedig digitális környezetben az osztályfőnökök segítségével. Kisebb vetélkedő, játék és teszt-megoldások is színesítették a programokat.2020. november-december
 
A Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola által meghirdetett „Babits” rajzpályázaton iskolánk 8. osztályos tanulója, Bayer Alexandra Rebeka III. helyezést ért el korcsoportjában.
 
A Szekszárdi Humánszolgáltató Központ „A tél csodái” címmel rajzpályázatot hirdetett, melyre iskolánkból több mint 20 rajzot küldtünk be. A zsűri Halwax Dominika 4. osztályos tanuló rajzát különdíjjal jutalmazta. Gratulálunk az elért eredményekhez!


Bayer Alexandra Rebeka


Halwax Dominika
2020. november

Idén 12. alkalommal valósult meg az Európai Hulladékcsökkentési Hét, a hulladék keletkezésének megelőzését célzó legnagyobb európai kampány.
 
A decsi Bíborvég Általános Iskola is csatlakozva ehhez a kezdeményezéshez, a fenntartható jövőért, az élhetőbb környezetért, a Tiszta Iskola akcióban takarítási, hulladékgyűjtési programot szervezett november utolsó hetében. Az alsó tagozatos diákok Technika órák keretében a tantermükben lévő bútorokat, padokat, szekrényeket tisztították, válogatták és szelektíven gyűjtötték a feleslegessé vált dolgokat. A felső tagozatos tanulók osztályfőnöki órákon tantermi bútorzatot, külső és belső közösségi terek gyakran használt helyszíneit takarították. A gyerekek az udvaron összegyűjtötték a lehullott faleveleket, egy részét komposztáló tartályokba tették, melyet később az iskolakertben hasznosítunk. A globális felhívásra válaszként a helyi aktualitások megoldásával válaszoltunk, tanulóinkat a felelős gondolkodásra, cselekvő, problémaorientált magatartásra nevelve.2020. november 6.

Nagy örömmel olvastuk a XXVIII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny országos online döntő eredményeit.

Ahogy már jeleztük,  Mészáros Zoltán Erik  7.a osztályos tanuló jutott be Tolna megyéből az országos megmérettetésre, ahol kitartó és lelkiismeretes munkájának köszönhetően neves iskolák versenyzőit megelőzve 3. harmadik helyezést ért el. A megszerezhető 100 pontból a két első helyezett összesen 94, Zoltán 93 pontot szerzett.

Gratulálunk neki és felkészítőjének, Valentinyi Jánosnak!2020. november 5.

A Babits Mihály Művelődési Központ 50. alkalommal rendezte meg az idén ősszel a Tolna Megyei Gyermekrajz Pályázatot és Kiállítást.

Iskolánkból 3 rajzot küldtünk. November 5-én az intézmény Facebook oldalunkon, illetve Youtube csatornán közvetített összefoglalóból tudtuk meg az eredményt: egyik diákunk rajza díjazott lett.

Gratulálunk Baktai Dávid 5. osztályos tanulónak!2020. október 22.
1956-os megemlékezés

Rendhagyó iskolai ünnepség az iskolai udvaron. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezett megemlékezés kétszer hangzott el, külön az az alsó és külön a felső tagozatosoknak. Felkészítő tanár: Kovács Szilvia
 
A csoportképen az Állatok világnapja és a Népmese napja versenyünk alsós jutalmazottai

2020. október 13.
Futball

Megyei 1. hely Kisiskolák sportversenye - fiú labdarúgás II-IV. korcsoport: Akay Márk, Baráth Armandó, Fekete Pál, Mészáros Zoltán, Pusztai Dániel, Sztojka Rikárdó, Zufall Brandon. Az őcsényi pályán zajlottak a focimeccsek szomorkás őszi időben. Igazán nagy gólkülönbséggel nyerték a fiúk a mérkőzéseket 6:0, 8:0, 14:0. Felkészítő tanár: Kilián Zsolt.


2020. október 6.
Ünnepi megemlékezés

Rendhagyóan emlékeztünk meg a nemzeti ünnepünkről, így az osztálytermekben, különböző tanórákon került sor a visszaemlékezésekre, beszélgetésekre, az aula faliújságán pedig a megfelelő díszítéssel készültünk rá.


2020. október 5-9.
Fenntarthatósági témahét

Immár ötödik alkalommal hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tavasszal elmaradt rendezvény hivatalosan most, október elején zajlott. E heti programjainkkal a gyerekek figyelmét személyes érintettségükre is próbáltuk felhívni, hiszen egy kis odafigyeléssel a legapróbbak is sokat tehetnek a Föld védelméért. Néhány program: Állatok világnapi vetélkedő osztálykeretben, Tegyünk mi is környezetünk tisztaságáért!, virágültetés, 26 km-es kerékpártúra

2020. október
Kaán verseny

XXVIII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny 2019/2020. tanévi megyei döntő fordulóját a koronavírus helyzet miatt az idei tanév elején pótolták.  Az 5-6. évfolyamosok versenyében 5. osztályosok közül 1. helyet Csiki Ákos érte el, a 6. osztályosoknál 1. hely Mészáros Zoltán Erik, 2. hely Akay Réka, 3. hely Józsa Ramóna Boglárka. Megyénként egy fő juthat az országos döntőbe, ő most Mészáros Zoltán Erik. Felkészítő tanára: Valentinyi János. Gratulálunk!


2020. szeptember 29.
Atlétikai, ügyességi és váltófutó csapatbajnokság Szekszárd megyei döntő
 
Érmes napunk volt! Fekete Pál, Mészáros Zoltán, Pusztai László, Zufall Brendon alkotta fiúcsapatunk mindenféle érmet szerzett. Felkészítő tanár: Kilián Zsolt
 
1.      helyezés          Kislabdahajítás
2.      helyezés          Távolugrás
3.      helyezés          Súlylökés
 
Gratulálunk!2020. szeptember 28.
A Magyar Diáksport Napján a feladatok végrehajtása mind szabad levegős helyszínen, egymástól elkülönülve, osztálykeretben zajlott. Forgószínpad-szerűen haladtak az osztályok, mindenki minden feladatot végrehajtott.

Erre a napra meghívtuk a szülőket is, az alsós osztályokban szinte verseny volt, hol lesznek a legtöbben. A szülők lelkesen kapcsolódtak be a különböző feladatok végrehajtásába, és közösen sportolva töltöttek egy napot a gyermekeikkel.

Az iskolaudvar és a sportpálya területén volt tekegurítás, zsinórlabda, tréfás ügyességi feladatok és rollerezés, majd kerékpározás az iskola körül, a műfüves pályán hetes dobó és hetes rugó verseny, az Energiai parkban pedig függeszkedési és erőgyakorlatok.
Köszönet az együttes és összetartó munkáért!2020. szeptember 24.
 
Már 3. éve kerékpározik el szeptemberben Cserencre a 4. osztály, ahol közösen töltenek el egy napot a szülőkkel. Ismét több mint tíz szülő kísérte el a diákokat, ki kerékpáron, ki autóval. A gyerekek hamar birtokba vették a hatalmas udvart, ahol remekül eljátszottak. Megtekintették a múzeumot is, ahol sok érdekességet hallottunk Ferenczi Péter vadőrtől. Az ebédet a pedagógusok és szülők együtt készítették el.  2020.09.22.
Író olvasó találkozó

Író-olvasó találkozó a Faluház könyvtárában
 
4. osztályosaink Bosnyák Viktóriával találkozhattak, aki Ifjúsági regényíró, meseíró és számos regény fordítója. A sok humorral átszőtt előadásába aktívan bevonta a gyerekeket. Volt vetítés, meseolvasás, és bemutatta Dudás Győzőt, aki több könyvének illusztrátora.  Diákjaink számára az egyik legismertebb könyve A sirály a király?. Ezután majd  a gyerekek szívesen ismerkednek a többi  művével is, melyek nevelve szórakoztatnak vagy szórakoztatva nevelnek.Tanórák
Örültünk a tanévkezdésnek. A járványügyi intézkedések miatt több tanórát tartottunk a szabadban.
 
Az alsósok az udvaron, a felső tagozatosok Szilvi nénivel az utcafronton, a zöldövezetben énekeltek lelkesen. Ugyanitt technika órákon kitisztították a ládákat, kikerültek az elszáradt növények, és megkezdődött az új iskolakertünk művelése is: a terület előkészítésével, kitisztításával.
 
A testnevelés órákat a műfüves pályán, az iskolaudvaron és az iskolai sportpályán tartjuk, amíg az időjárás engedi.

Vissza a tartalomhoz