2018-19 Tanév hírfolyam - Bíborvég

Kisegítő lehetőségek
Tartalomhoz ugrás

2018-19 Tanév hírfolyam

Archívum
Hírfolyam
2018-19 Tanév
I. félév

2019. január 11.
 
A DÖK szervezésében januárban hagyományosan rendezünk egy játszódélutánt. Az érdeklődők kedvelt régebbi játékok mellett az új játékokkal is ismerkedhetnek.
2018. december 21. Karácsonyi projektnap
 
 
Ezen a napon mézeskalácssütés, díszítés, játék- és sportfoglalkozások zajlottak. A községi karácsonyi műsorban a kórusunk énekelt, a bábosok pedig szenzációs fekete színházi uv- fényes produkciójukkal osztatlan sikert arattak.
2018. december Adventi gyertyagyújtások

A várakozás és a szeretet, az advent és a karácsony. A türelem, a megértés gyakorlása, az ünnepek fontossága – erről beszélt Kocsis László hitoktató péntekenként az adventi gyertyák meggyújtásakor. Hagyományosan az alsó tagozatos osztályok kedves versei, műsora és a közös ének tette közösségformálóvá ezeket az alkalmakat.
2018. december 11.

Húsz pár sportcipőt kapott 20 legszerencsésebb tanulónk a Magyar Diáksport Szövetség jóvoltából a megyében egyedüli iskolaként, az „Egy cipőben járunk” társadalmi felelősségvállalási programja keretében. Az ismert és civil személyektől, cégektől, szervezetektől kapott cipőknek igazán nagyon örültek tanulóink, köszönet érte!
 
Rögtön fel is vették, és Böröcz Anita tanítónő vezetésével a zumbaszakkörösökkel együtt ki is próbálták az felújított tornacsarnokban.


 


2018. december 6.

A Mikulás rengeteg elfoglaltsága miatt „Mikulás-anyó” és „kisördög” segédje osztott szaloncukrot a gyerekeknek ezen a napon. Nemcsak a kicsik és a nagyok kaptak, hanem az udvari játszóteret készítő munkások, és a tornacsarnok felújításán dolgozók is.
2018. december 3.

 
Ismét közösen az iskolában: szülők, pedagógusok, gyerekek együtt készítettek karácsonyi lapokat, tasakokat. Várjuk a kedves szülőket további közös rendezvényeinkre is!
2018. november 22.
 
Szülőknek szerveztünk új digitális eszközeinkről rövid bemutatót ezen a délutánon. Kozma Erzsébet igazgató-helyettes mutatta meg az új legkorszerűbb, IV. generációs optikai kamerás, érintőképernyős interaktív táblát és néhány érdekes tanulást segítő programot az érdeklődőknek.
2018. november 9.
Az idei Mazsolaavatót is a diákönkormányzat szervezte. Tréfás, játékos feladatok követték egymást, majd az ötödikesek felső tagozatossá avatása. Az avatás bulival zárult.
2018. november 8.
Papírgyűjtés

Több mint 3 tonna papír szállítottak el ma reggel iskolánkból. Köszönet a  szülőknek a segítségért!
2018. október 23.

Az új tagokkal bővült színjátszó szakkör méltó tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt. A színvonalas előadás a település ünnepén is nagy sikert aratott. A műsort rendezte, koreografálta, betanította Kovács Szilvia tanárnő.
2018. október 10.

Nagy Csaba tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület alapító elnöke egy rendhagyó interaktív zenés történelem-órát tartott iskolánk diákjai számára.
Az előadás témája a kuruc kor volt, illetve annak történelmi háttere, valamint zenei értékei. Tanulóink megismerkedtek a tárogató eredeti feladatával - ami a kuruc kori csaták jelzőeszköze volt -, és II. Rákóczi Ferenc történelmi jelentőségével.
Felcsendültek a kuruc kor ismert dallamai is ezen a kiemelt zenei érték és hungarikum címmel kitüntetett hangszeren.2018. október 6.

 
Rövid iskolai ünnepség keretében méltón emlékeztünk az aradi vértanúkra. Hagyományosan a mindenkori 8. osztályosok segítették ezt.2018. október 4.

A DÖK vetélkedőt szervezett az Állatok Világnapja alkalmából, ahol a négyfős csapatok aktivity-játékkal, kérdőívekkel, tesztekkel, keresztrejtvényekkel és interaktív játékokkal tették próbára tudásukat és az iskolában tanultakat az állatok világáról, életmódjáról. Első helyezett szoros versenyben a 7. osztály egyik csapata lett. Második helyet megosztva az egyik ötödikes és a másik hetedik osztályos csapat érte el, harmadik helyen az egyik 6. osztályos csapat végzett. A csapatok teljesítményét emléklappal, ajándékkal jutalmaztuk. Gratulálunk a résztvevőknek!


2018. szept. 28 - okt. 4.

Hagyományosan a Népmese napján a legkisebbeknek mesélünk. Németh Virág 8. osztályos tanuló népmesét olvasott fel az elsősöknek és a másodikosoknak.
 
A meghirdetett „Rajzolj a kedvenc népmesédből!” rajzpályázatunk kiállítását és eredményhirdetését már október első hetében tartottuk. A decsi Tesz-Vesz Óvoda óvodásait is bevontuk a „munkába”, így óvodától 8. osztályig rajzoltak a gyerekek. A díjazottak kiválasztásában Fehér Balázs tanár úr segített. Köszönet az óvónőknek, és a felkészítő pedagógusoknak is!
2018. szeptember 28.

 
Diáksport nap - Idén iskolánk tanulói a műfüves pálya melletti területen teljesítették a 2018 méteres futótávot. Ezt követően az új játszótéren játszhattak, ill. a focis lányok vették birtokukba a műfüves pályát. Ezután az iskola folyosóján, tornatermében játékos versenyeken, szobakerékpározásban, egyszerű taposógépen is kipróbálhatták sportos énjüket a gyerekek. Testnevelésből szorgalmi 5-ös járt minden résztvevő-sportoló tanulónak.2018. szeptember 20.

Ismét kerékpártúra: a 2. osztályos gyerekek Cserencre kerekeztek. Több szülő is részt vett a kiránduláson, akik finom ebédet főztek a vadászház udvarán mindannyiunknak. A gyerekek nagyon élvezték a bicajozást a szép időben. Hamar birtokba vették a kastély tágas udvarát, ahol kedvükre játszhattak. A múzeum látnivalóit érdeklődéssel és csodálattal nézték. Igazi gyermek-szülő-pedagógus program valósult meg ezen a napon.
2018. szeptember 19.

Az idei évben is részt vettünk szekszárdi Zöldtárs Alapítvány által szervezett Autómentes Napon.  A kerékpáros túra rendőri biztosítással zajlott. A kerekező csapat Gemencben megpihent, itt a szervezők különböző jutalmakat sorsoltak ki a résztvevők között, majd a 20 gyerek a három kísérő nevelővel, és egy szülővel visszakerekezve teljesítette a 27 km-es távot.
2018. szeptember 3.

Indul az új tanév!
A kis elsősök a nyolcadikosoktól kapják meg az iskola-nyakkendőt.Hírfolyam
2018-19 Tanév
II. félév
2019. aug. 29.
2019. augusztus 23 - szeptember 01. között Magyarországon is kerültek megrendezésre a Női Röplabda Európa Bajnokság mérkőzései. A helyszín a Papp László Sportaréna volt, ahová a Röplabda Szövetség  térítésmentes belépőjegyeket biztosított a magyar lányok biztatásáért.
Iskolánkból 8 tanuló utazott Kilián Zsolt tanár úr kíséretével Budapestre. A decsi Önkormányzat is ingyenesen bocsátotta az iskola részére a kisbuszt.
A gyerekek délután az Azerbajdzsán – Románia és a Magyarország – Hollandia mérkőzéseket láthatták. Sajnos a meccsen a magyarok 3:0-s vereséget szenvedtek szurkolásunk ellenére is az esélyesebb hollandokkal szemben.
2019. aug. 28-29.
Törpi Tábor
Két nap délelőttjén elsőseink ismerkedtek az iskolával, a tanítóikkal. Ezeken a napokon játékosan, élményszerűen készítettük fel a gyermekeket a szeptemberi iskolakezdésre. Fontos volt a pozitív megerősítés, tapasztalatszerzés, az érzelmi ráhangolódás az iskolára. Gyakorolták egymás segítését, elfogadását, mindenki felszabadultan játszott, „dolgozott”, kíváncsian  várva egy új életszakasz  kezdetét.
2019. június 15.
 
Ismét virágdíszbe öltözött az iskola, elköszönt 22 tanuló, és a tanévet is bezártuk e napon. Ezen az ünnepségen vehették át a kitűnő tanulók is a bizonyítványaikat. A Folland Alma-Mater Alapítvány ösztöndíját a jövő tanévben Rigó Adrienn és Juhász Zétény végzős diákok kapják. Zsiga Levente itt vehette át „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2018" miniszteri oklevelét.
 
Gratulálunk!


 

2019. május 31.
Bíborvég Nap
 
5. alkalommal került megrendezésre a Bíborvég Nap, melyen a helyi iskola szakkörösei mutathatták be egész éves munkájuk „termését”.
 
A színes szakköri palettában bemutatkozott az iskola báb, citera, kórus, zumba szakköre, illetve 3 vers színesítette a műsort. A délutánt néptánc koreográfia nyitotta, ahol a citeracsoport pengette a talp alá valót.
 
A Faluház előterében az érdeklődők megtekinthették a hagyományőrző kézműves és az alsós-felsős diákvállalkozók termékeinek a kiállítását, valamint a Sárközi ráhangoló kézműves szakkör alkotásait.
2019. május 10.

Negyedik alkalommal rendezte iskolánk a „KIS JÁTÉKMESTER” egyéni játékversenyt.

 
A verseny során 35 decsi és 14 szekszárdi alsó tagozatos tanuló négy korcsoportban mérte össze tudását. Az elsősök Isolát és Potyogtatós amőbát, a másodikosok Hasami Shogit és Mankalát, a harmadikosok Reversit és Abalonet, a negyedikesek Térbeli amőbát és Pylost játszottak.
 
Eredmények:
1. évf:
1. Rafael Ramóna
2. Pusztai Dzsesszika Sanel
3.Ignácz-Horváth Veronika

 
2. évf:
1. Halwax Dominika
2. Ernst Viktória
3. Csurai Csenge

 
3. évf:
1. Lakatos Levente (Szekszárd, Dienes Ált. Isk.)
2. Brettl Zsombor
3. Kiss Loretta Norina

 
4. évf.
1. Horváth Ádám
2. Sztojka Roland Rikárdó
3. Csiki Ákos
2019. április 17.

 
A hagyományos húsvéti projektprogramunk keretében kézműveskedéssel, tojáskereséssel, kerékpáros ügyességi feladatokkal és különböző vetélkedőkkel tarkítottuk a napot.2019. április 1.
 
Diákolimpia Atlétika Szekszárd Városkörnyéki döntő
  
4. korcsoport ötpróba egyéni összetett 1. helyezés Zsiga Levente, 752 pont.
 
Csapatban 6. hely: Zsiga Levente, Pusztai Vilmos, Akay Máté, Kalányos Balázs, Juhász Zétény, Pusztai Zoltán.
Gratulálunk!
2019. március 21-22.

Fogadtuk a Tesz-Vesz Ovi 26 nagycsoportosát az iskolában. A gyerekek otthonosan érezték magukat az új környezetben. Nagy élmény volt számukra, hogy kézműveskedhettek Marika nénivel, hogy Ancsa néni segítségével találkozhattak Zümi robottal. Ügyesen zumbáztak Anita nénivel és bátran hajtották végre az akadálypálya feladatait is.

Sugárzó arccal mesélték az értük jövő szülőknek élményeiket. Másnap magyar irodalom és ének órára látogattak, együtt dolgozták fel Fekete István: Bogáncs c. regényének egy részletét és közösen énekeltek, zenéltek a negyedik osztályosokkal.

Reméljük, hogy ez a napok is hozzájárultak ahhoz, hogy minél zavartalanabbul kezdhessék majd meg a gyerekek szeptemberben az iskolát.
2019. 03.22.
  
2009 óta Ökoiskola, 2015 óta Örökös Ökoiskola vagyunk, így ez a megmozdulás természetes a számunkra.
 
A TeSzedd akcióban a kezdetek óta részt veszünk. Ez az akció is lehetőséget adott a szülőkkel közösen végzett tevékenységnek, faluszépítő tevékenységnek. Az évfolyamok az osztályfőnök és az önkéntes szülők kíséretével meghatározott területek tisztítását végezték. A gyerekek lelkesen és elkötelezetten tevékenykedtek.
 
Akciónkhoz ismét csatlakoztak az Élhetőbb Decsért, Mindannyiunkért Egyesület,  a Decsi Református Temetőért Alapítvány, az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub tagjai is.
2019. március 21.
 
 
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottak iskolánkban.
 
A Bőröndmúzeum célja a múzeum intézményének népszerűsítése és a múzeumi ismeretátadás korszerű módszereinek bemutatása. Az interaktív, játékos foglalkozások során múzeumi demonstrációs tárgyak segítségével mutatták be a témához kapcsolódó ismereteket. Témák:
 
1. és 2.o.  Ünnepek, szokások
 
3. és 4. o. Ételünk, életünk
 
5-8.o.  Család és közösség
2019. március 21.

A Fenntarthatósági Témahét alkalmával iskolánk ismét jelentkezett a Szekszárdi Kolping Iskola által szervezett kreatív újrahasznosítási versenyre két 4 fős csapattal. A verseny kiírása szerint az idén 2 alkotást kellett készíteni: az egyik egy használt papírból készült tároló, a másik szintén papír újrahasznosításából barkácsolt, húsvéthoz köthető tárgy. A nyolc versenyző csapatból I. helyet a Both Dávid, Kalányos Balázs, Sárközi Szabolcs, Zsiga Levente 7. osztályos csapatunk szerezte meg, a másik, szintén 7. osztályos csapatunk 4. helyen végzett. Tanáruk: Böröcz Anita.
2019. március 15.

Az iskola március 15-i műsorát ismét együtt nézték meg az iskolások és a nagycsoportos óvodások a Faluházban március 14-én. Utána elhelyezték az emlékezés zászlóit a Hősök szobránál is. A lélekemelő, látványos műsort a színjátszók a községi ünnepélyen is előadták, vezetőjük: Kovács Szilvia. A műsor után az iskola 30 legjobb, legeredményesebb tanulóját jutalmazta a decsi Önkormányzat.2019. március 5.
 
Ismét lezajlott a Tolna Megyei Értéktár által szervezett Kincses Tolna Megye Értékhangoló Vetélkedő.
Az elődöntő írásbeli feladatai után a Harcon megrendezett vetélkedőn játékos feladatok megoldásával mutathatták meg tudásukat a csapat tagjai.
A feladatok között szerepelt vaktérképen való tájékozódás, értékpiramis, hímzés, ügyességi feladat, népdal sorainak sorba rendezése, népi tárgyak megfigyelése.
A 10 csapat versenyében sajnos éppen lemaradtunk a dobogóról, szorosan a 4. helyen végeztünk.
A decsi Sárközi Gyöngyök csapat tagjai: Ferencz Regina, Nagy Kiara, Rigó Adrienn, és Zsiga Bettina, felkészítő pedagógus: Kozma Erzsébet.2019. február 15.
 
Az alsósok farsangi bálját az idei harmadikosok rendezték. Nemcsak a gyerekek, de kollégáink is jelmezt öltöttek. Volt tombola, és sok zsákbamacska és karikás sorsjegy-nyeremény talált gazdára. Együtt táncoltunk, énekeltünk, remekül éreztük magunkat. Köszönet a szülői és támogatói segítségért!2019. január 22.
Magyar Kultúra Napja
 
 
Az idei évben a felső tagozatosok számára játékos vetélkedőt rendeztünk. Osztályonként 2x3 fős csapatok versenyeztek. A Himnuszt Sinkovics Imre előadásában hallgattuk meg. A sokszínű feladatmegoldások eredménye:

 
I. hely 7. osztályosok egyik csapata: Both Dávid, Kalányos Balázs, Sárközi Szabolcs
 
II. hely 7. osztályosok másik csapata: Juhász Zétény, Nagy Kiara, Rigó Adrienn
 
III. hely 6. osztály egyik csapata: Átal István, Nyírő Dávid, Pusztai László. Gratulálunk!


Vissza a tartalomhoz